Друштво

Успјешан рад и нове
праксе служе на понос

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ поред успјешног васпитно – образовног процеса, усваја и нове праксе успостављајући сарадњу са реномираним установама, пружајући примјер одлично организоване установе.

Истакнуто је то данас током обиљежавања Дана и крсне славе установе, празника Светих Ћирила и Методија, поводом којег је приличен славски обред и пригодан програм у којем су наступили ученици овог центра.

Директор „Будућности“ Владан Поповић истакао је да је ова установа у протеклом периоду проширила активности, успоставила сарадње које ће донијети нове праксе, те наставља да унапређује просторне и материјалне услове за рад.

– Поносни смо јер смо успоставили сарадњу са образовном установом „Грот“ из Санкт Петербурга и школом за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Београда, а са којима у плану имамо реализацију заједничких пројеката. Крајем године бићемо домаћини симпозијума о теми „Могућности и перспектива слијепих и слабовидих ученика при инклузивном образовању“, а који ће окупити учеснике из свих установа са подручја бивше Југославије које се баве овом проблематиком као и предаваче са дефектолошких факултета земље и региона – рекао је Поповић додавши и да ће бити реконструисано јужно крило интерната, котловница и дневни боравак.

Поповић се захвалио и институцијама и појединцима који подржавају рад „Будућности“.

– Ово је прилика да искажем захвалност ресорним министарствима и локалној управи који континуирано прате наш рад и пружају подршку нашим идејама и активностима – рекао је Поповић, а тим поводом градоначелнику Милораду Симићу уручен је пригодан поклон који су израдили ученици ове школе, са мотивима дервентског веза.

– Велика је част бити просвјетни радник, а радници ове установе су и више од тога и захваљујући њиховој преданости ова установа успјешно ради има добре резултате. Желим вам да и даље будете свијетли примјер доброг пословања и рада – рекао је градоначелник.

Како би прослава дана установе била потпуна, побринули су се ученици и наставници који су припремили хорске, пјевачке, рецитаторске и фолклорне тачке.

Обиљежавању дана и заштитника „Будућности“ осим градоначелника присуствовали су и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници дервентских јавних установа и школа, те центара за социјални рад из Дервенте, Добоја, Вишеграда, Прњавора и Брода, као и други пријатељи установе.

Испраћај у пензију

Свечаност у Центру „Будућност“ била је прилика и за испраћај у пензију дугогодишњег радника и бившег ученика ове школе Ђорђа Ђерића.

Ђерић је у ову установу дошао 1974. године као ученик петог разреда и у „Будућности“ је провео пуних 50 година.

Дјелатност

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ основан је 1. октобра 1948. године, а дјелатност ове установе обухвата основно и средње образовање и васпитање слијепих и слабовидих ученика са вишеструким сметњама.

Ученицима је обезбијеђен и смјештај, исхрана, примарна здравствена заштита, културно – забавне и рекреативно – рехабилитационе активности. У свом саставу установа, осим основне и средње школе коју похађају 44 ученика, има и дневни центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју који броји 24 корисника, те столарску и кројачку радионицу које запошљавају пет особа са инвалидитетом.

Related posts

ТРИ ДАНА ТАКМИЧЕЊА, СПОРТА И МУЗИКЕ У ВЕЛИКОЈ СОЧАНИЦИ

admin

Посебна драж познавати
и брати шумске гљиве

Derventski List

Бесплатни прегледи и дружење са члановима „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još