Друштво

Посебна драж познавати
и брати шумске гљиве

Данас се готово сви јестиви плодови из природе могу купити, па тако и гљиве, али је неописива драж отићу у шуму и сам пронаћи свјеже гљиве којих на нашем подручју има у изобиљу.

Ријечи су Дервенћанина Јасмина Јашаревића који љубав према берби гљива гаји од дјетињства, када је у пратњи мајке и сестре на Костру сакупљао ове шумске плодове. Јашаревић истиче да берба гљива није за свакога, јер подразумијева и љубав према боравку у природи.

– Уз бербу гљива иде и пјешачење и боравак у природи, а и прилично добро предзнање. Ако ниси сигуран у врсту гљиве коју береш посљедице могу бити опасне – каже овај Дервенћанин.

Ова година је, додаје, погодна за гљиве којих у околним шумама има у изобиљу.

– Ово је једна од погоднијих година за нас који сакупљамо гљиве, идеално вријеме, ред кише, ред сунца, па гљиве једноставно бујају. Данас их береш, а сутра дођеш на исто мјесто и поново их има – каже Јашаревић.

Највише борави на Мотајици за коју каже да је богата гљивама, посебно дио ниских шума у Орљаку.

– Берем лисичарке, мљечнице, вргањ буков и храстов, и то су јунске гљиве. У јесен берем опет вргањ, рујнице и  јарчеве – појашњава овај љубитељ природе који до сада није имао незгода током сакупљања гљива, а у током овог посла зна да пређе око 15 километара.

– Обично крећем у зору, око четири, и до седам већ наберем солидну количину гљива. У то вријеме је најбоље ићи у шуму јер нема комараца и других гмизаваца – наводи Јашаревић препоручујући свима који крећу у овакву авантуру да буду опрезни, али и опремљени основним стварима у случају да у шуми залутају.

Цијена

Иако су на дервентској пијаци углавном заступљени шампињони из контолисаног узгоја чији килограм кошта око 6,50 марака, на тезгама се могу пронаћи и шумске гљиве по цијени од десет КМ за килограм.

Related posts

Младићи вратили изгубљени новчаник

admin

ХПВ вакцинацијом чувамо
здравље наше дјеце

Derventski List

Дијелови неколико села
у понедјељак без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još