Eкономија

„Фрукта трејд“ откупио вишемилионска потраживања у „Унису“

Трговачки ланац „Фрукта трејд“ из Дервенте откупио је вишемилионска потраживања у Фабрици цијеви „Унис“ у тој општини, а план је да по окончању стечаја у некадашњем посавском гиганту поново покрене производњу.

Потврдио је то за „Глас Српске” власник Трговачког ланца „Фрукта трејд” Душко Рељић појаснивши да су откупили 31 милион марака признатих потраживања компаније „Хета”.

– Сада смо један од далеко највећих повјерилаца у “Унису”. Када стечајни поступак буде завршен и када уђемо у предузеће, видјећемо у каквом је стању опрема и направити добру анализу да видимо да ли ћемо наставити дјелатност којом се ово предузеће раније бавило или ћемо покренути неку другу производњу – рекао је Рељић.

Додао је да овај трговачки ланац води рачуна и нигдје ништа не купује, а да не намјерава ту да покрене производњу.

– У вријеме приватизације “Фрукта трејд” ништа није купио. Све што смо радили, радили смо својим средствима, на добробит друштва и средине у којој послујемо. И када уђемо у “Унис” и почнемо производњу, свакако ћемо позвати бивше раднике и понудити њима посао уколико се у овом предузећу настави производња цијеви – истакао је Рељић.

Додао је да је све што се тиче стечаја у рукама стечајног управника и судија те да ће се сви они којима “Унис” дугује намиривати како је законом прописано и да “Фрукта трејд”, који је само купио потраживања, нема ништа с тим. Рељић је рекао да преговара и са другим великим повјериоцима у “Унису”.

– Све што радимо, радимо у интересу Дервенте и наших грађана, ово ће значити нова радна мјеста за нашу општину чиме год да се фирма буде бавила – поручио је Рељић.

Стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић рекао је за “Глас Српске” да настоје да ријеше имовинско-правне односе у “Унису” те да на прољеће очекују сједницу Скупштине повјерилаца.

– Корона нас је омела и успорила стечај. Има доста повјерилаца и не можемо заказати сједницу Скупштине због епидемиолошких мјера. Оно што је добро за сада јесте да смо добили свих 11 пресуда, а очекујем да ћемо добити и преостале пресуде – рекао је Ђурђевић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године. Проблеми у том предузећу трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Покретна имовина

Покретна имовина “Униса” вриједна 730.667 марака понуђена је на продају с циљем обезбјеђења новца за вођење стечајног поступка. На добошу су, између осталог, возила и погонска опрема, а усмено јавно надметање, за које су се до сада, према ријечима Лазе Ђурђевића, пријавила само два купца, заказано је за сутра у 12 часова.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Објављена листа најтраженијих
занимања у БиХ

Derventski List

Продаја трупаца на лицитацији
отвара врата новим приходима

Derventski List

На тржиште Србије
одлазе прве количине рибе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još