РС-РЕГИЈА

Цијене горива у РС у благом паду

Цијене горива на пумпама у Српској већ су у благом паду, али и у наредном периоду очекује се додатно нижа вриједност овог енергента.

Иако цијене нафтних деривата неће много потонути, свако појефтињење значајно је за кућне буџете.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, за „Независне новине“ истиче да је тржиште стабилно и нема тренда повећања цијена на бензинским пумпама у Српској.

– Код неких дистрибутера су примјетне ниже цијене до три фенинга, али и у наредном периоду очекујемо благи пад до три фенинга, осим ауто-гаса, који и даље расте – каже Тришић.

Додаје да је пад цијена у овом моменту дјелимично и због механизма контроле ограничења марже, што је Влада Републике Српске увела у априлу ове године, као мјеру непосредне контроле цијена и ублажавања посљедица изазваних пандемијом.

– Управо сада се може видјети добар ефекат овог механизма Владе Српске на потрошаче и привреду, када улазне цијене падају и кроз механизам одређивања максималне марже на нафтне деривате долази да пада малопродајних цијена на бензинским пумпама у Српској – казао је Тришић.

Истиче да се примјер модела мјера у Хрватској управо сада није показао као добар, јер при паду улазних, дистибутери задржавају исте малопродајне цијене, тако да се ту, како каже Тришић, види простор који није обухваћен мјером. Према његовим ријечима, што се тиче цијене нафте на свјетском тржишту и даље је неизвјесност у прогнозама.

– Тренутно се нафта брент креће око 82-83 долара по барелу, што је пад у односу на октобар, али бар је стагнација и нема раста цијена на тржиштима – казао је Тришић.

Како је рекао, многи повезују нагле промјене цијена нафте с рестриктивним мјерама у појединим земљама, а које се односе на пандемију, што и он сматра једним од разлога, али истиче да је кључни разлог однос земаља произвођача с једне стране и потрошње с друге стране.

– На пумпама у просјеку БМБ95 кошта 2,32-2,39 КМ по литиру, дизел ЕД5 2,29-2,39 КМ по литру, док је течни нафтни гас (ТНГ) и даље 1,49-1,59 КМ по литру – каже Тришић.

Да су и само неколико фенинга ниже цијене горива значајне за потрошаче, сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

– Наравно да је јако битно да падају цијене горива и то је требало и раније да се догоди, ако посматрамо шта се дешава на свјетским берзама – казала је Марићева.

Истиче да се на пумпама углавном бране да су гориво набавили по вишим цијенама па зато спорије долази до појефтињења.

– Иако цијене горива падају, неће се десити да дође до нижих цијена основних животних намирница – казала је Марићева и истакла да је то сигурно апсурд у свему.

– Међутим, сигурно је да смо задовољни што се зауставио раст цијена и ако у наредном периоду дође до значајнијег пада биће то на велико задовољство грађана – закључила је Марићева.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Од 1. јула туристички ваучери у РС

admin

Незапосленој дјеци погинулих бораца исплаћено по 1.000 КМ

admin

У БРОДУ ПОНОВО ПРОНАЂЕНИ МИГРАНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još