Новости

Његовање тековина
НОР-а примарни задатак

Градска организација СУБНОР-а задовољна је оствареним циљевима у протеклој години, а у 2024. години биће настављене активности усмјерене на његовање традације Народоослободилачке борбе, као и обнова спомен – обиљежја жртвама НОР-а.

Поручено је то током сједнице Скупштине ове организације која је једногласно прихватила извјештаје за прошлу и планове за ову годину. Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је сједница имала и свечани дио током којег су додијељене захвалнице.

– На свечанијем дијелу сједнице градоначелнику Милораду Симићу уручили смо захвалницу за његов допринос његовању тековина Народноослободилачке борбе и дјеловању СУБНОР-а у Дервенти.  Захваљујући подршци локалне управе знатно нам је олакшан рад – казао је Прерадовић додавши да су лани обиљежени сви значајни датуми из НОР-а и организоване посјете мјестима које свједоче тој борби.

– И у овој години наставићемо да његујемо сјећање на важне датуме из наше историје и заслужне учеснике Народноослободилачке борбе, а у плану је и обнова спомен – чесми у Осојцима и  Сочаници, споменика код Три крушке, као и обнова ограде око споменика у  Жеравцу – рекао је Прерадовић.

Градоначелник Милорад Симић послије примања захвалнице за очување тековина Народноослободилачке борбе и подршку антифашизму, као и за несебичну подршку раду СУБНОР-а казао је да је настојао да кроз свој рад његује тековине НОР-а.

– Свако знамење треба поштовати, а срећан сам јер сам имао прилику стати уз директне учеснице НОР-а. Важно је његовати сјећање на догађаје из прошлости како Другог свјетског рата, тако и посљедњег, Одбрамбено – отаџбинског рата – казао је Симић.

Монографија „Народноослободилачки рат у БиХ“ коју је приредио Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Републике Српске додијељена је потомку учесника те борбе Радовану Пазуревићу.

– Хвала вам за ово својеврсно признање. Времена иза нас су нас задужила да преносимо на млађе генерације све оно што се дешавало и због тога треба да више јавно говоримо о томе – истакао је Пазуревић.

Сједници је присуствовао и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микeревић, те чланови организације и други гости.

Дервентски СУБНОР има око 60 чланова, махом потомака учесника и поштовалаца НОР-а.

Related posts

Врхови сутра и у
сриједу без струје

Derventski List

ОД ДАНАС БЕЗ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА

admin

У ДЕРВЕНТИ КРЕЋУ РАДОВИ ТЕШКИ ВИШЕ ОД 760.000 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još