Новости

Његовање тековина
НОР-а примарни задатак

Градска организација СУБНОР-а задовољна је оствареним циљевима у протеклој години, а у 2024. години биће настављене активности усмјерене на његовање традације Народоослободилачке борбе, као и обнова спомен – обиљежја жртвама НОР-а.

Поручено је то током сједнице Скупштине ове организације која је једногласно прихватила извјештаје за прошлу и планове за ову годину. Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је сједница имала и свечани дио током којег су додијељене захвалнице.

– На свечанијем дијелу сједнице градоначелнику Милораду Симићу уручили смо захвалницу за његов допринос његовању тековина Народноослободилачке борбе и дјеловању СУБНОР-а у Дервенти.  Захваљујући подршци локалне управе знатно нам је олакшан рад – казао је Прерадовић додавши да су лани обиљежени сви значајни датуми из НОР-а и организоване посјете мјестима које свједоче тој борби.

– И у овој години наставићемо да његујемо сјећање на важне датуме из наше историје и заслужне учеснике Народноослободилачке борбе, а у плану је и обнова спомен – чесми у Осојцима и  Сочаници, споменика код Три крушке, као и обнова ограде око споменика у  Жеравцу – рекао је Прерадовић.

Градоначелник Милорад Симић послије примања захвалнице за очување тековина Народноослободилачке борбе и подршку антифашизму, као и за несебичну подршку раду СУБНОР-а казао је да је настојао да кроз свој рад његује тековине НОР-а.

– Свако знамење треба поштовати, а срећан сам јер сам имао прилику стати уз директне учеснице НОР-а. Важно је његовати сјећање на догађаје из прошлости како Другог свјетског рата, тако и посљедњег, Одбрамбено – отаџбинског рата – казао је Симић.

Монографија „Народноослободилачки рат у БиХ“ коју је приредио Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Републике Српске додијељена је потомку учесника те борбе Радовану Пазуревићу.

– Хвала вам за ово својеврсно признање. Времена иза нас су нас задужила да преносимо на млађе генерације све оно што се дешавало и због тога треба да више јавно говоримо о томе – истакао је Пазуревић.

Сједници је присуствовао и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микeревић, те чланови организације и други гости.

Дервентски СУБНОР има око 60 чланова, махом потомака учесника и поштовалаца НОР-а.

Related posts

Питка вода стиже до 35 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

Предсједник РС за Стару
цркву донирао 100.000 КМ

Derventski List

ДРУЖИЛИ СЕ БИВШИ РАДНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još