ИЗДВОЈЕНОНовости

Слиједе празнични дани

Посљедња седмица августа празнични је период у Дервенти, а послије Сајма привреде и туризма који је почео јуче, слиједи прослава 28. августа, Дана града и Велике Госпојине, крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице, те 172. дервентски Вашар.

Свечаности поводом Велике Госпојине одавно су један од препознатљивих детаља у Дервенти, а овај период традиционално буде испуњен бројним манифестацијама.

Препознатљиви дио ових свечаности је и Сајам привреде и туризма који је ове године по 17. пут отворио врата за излагаче и посјетиоце. На отвореном и у затвореном дијелу Спортског центра од 23. до 25. августа представља се више од 120 излагача, сврставајући Дервенту у привредни и туристички епицентар регије.

Великогоспојинске свечаности настављају се „Народним збором код Старе цркве, у суботу, 26. августа у 19 часова, чиме ће бити озваничен почетак овогодишњег Вашара који ће бити одржан до 30. августа.

У понедјељак, 28. августа биће прослављен Дан града и крсна слава Саборног храма. Обиљежавање Велике Госпојине почеће јутарњом литургијом од девет часова у храму, а услиједиће свечана литија Тргом православља. Од 10.15 часова испред централног – спомен обиљежја биће одата почаст борцима Војске Републике Српске који су своје животе дали за данашњу слободу.

Прослава Дана града биће настављена у подне свечаном сједницом Скупштине града на којој ће бити додијељена највиша признања града, Великогоспојинска повеља са златним грбом града и захвалнце. Континуираним доприносом развоју Дервенте у области очувања јавног реда и мира, безбједности грађана, имовине и безбједности саобраћаја Полицијска станица заслужила је овогодишњу повељу, док ће захвалнице бити уручене Младену Тодорићу из Доњег Детлака и Васи Мичићу из Босанских Лужана.

Како је најављено из Градске управе, у програму свечане сједнице наступиће хор „Србадија“ из Бијељине, а биће обављен и славски обред.

Славски колач

У оквиру великогоспојинских свечаности биће одржане и друге спортске и културне манифестације, а по први пут биће изабран најљепши славски колач. 

Related posts

Срећа није у Аустрији
већ у родном селу

Derventski List

Корона враћа крсну славу коријенима

admin

Игор Жунић дио делегације Народне
скупштине која борави у Русији

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još