ИЗДВОЈЕНОНовости

Влада утврдила буџет за 2024, веће пензије,
борачка примања и плате у образовању

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог буџета Републике Српске за 2024. годину у износу од 5.735.000.000 КМ, а којим су предвиђена већа издвајања за борачке категорије, повећање пензија и плата за запослене у просвјети и култури.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је предложени буџет за идућу годину за 212 милиона или четири одсто већи од оквира ребаланса Буџета за 2023. годину. Планирани порески приходи за 2024. годину износе 4,2 милијарде и већи су за десет одсто у односу на овогодишњи ребаланс, док су непорески приходи већи за 16 одсто.

Када су у питању буџетска издвајања, планирано је да за пензије буде издвојено 1.785.000.000 КМ што је за 11 одсто више у односу на ребаланс за 2023. годину.

– Дознаке по основу пензијског осигурања су планиране према досадашњем кретању броја корисника пензија и очекиваног броја корисника у наредном периоду, те редовном усклађивању пензија у 2024. години за девет одсто. Издвајања за борачка давања биће већа за 38 одсто и износиће укупно 467,5 милиона КМ – саопштено је послије сједнице Владе.

Приједлогом буџета Републике Српске за 2024. годину планирана су средства за усклађивање платних кофицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, а који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе (виши стручни сарадник са високом стручном спремом) дефинисаног Законом о платама запослених у органима управе.

Такође, у складу са Законом о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској су приједлогом буџета планирана средства за повећање плата судија и тужилаца у износу од 4,1 милиона КМ.

У буџету је предвиђена подршка хуманитарним и друштвено корисним акцијама, као  и средства за Пројекат изградње, адаптације и опремање објеката за дјецу и омладину у укупном износу 50 милиона КМ.

– Дознаке на име социјалне заштите личне, породичне и цивилне инвалиднине, социјалну заштиту, борачки додатак, за рјешавање проблема избјеглица и расељених лица, стипендије и за превоз ученика које се исплаћују из буџета износиће 512,5 милиона КМ, што представља увећање од 136,3 милиона КМ. Увећање ове групе расхода је у највећој мјери резултат увећања дознака за мјесечни борачки додатак, у износу од 126,6 милиона КМ. Од јануара 2024. године планирано је да се мјесечни борачки додатак обрачунава по основици од три КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава – прецизирали су из Владе.

Планирано је и увећање дознака за породичне, личне и цивилне инвалиднине, у укупном износу од 15,4 милиона КМ. У оквиру ове групе расхода планирана су средства за пружање финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској у износу од 60 милиона КМ, што је у складу са бројем корисника овог права.

Када је у питању подршка привреди, за увођење нових технологија планирано је 14,6 милиона КМ, за повећање плата радника 15,6 милиона, а за поврат пореза и доприноса за ново запошљавање радника пет милиона КМ. За социјално збрињавање радника предвиђено је шест милиона КМ.

На 47. сједници Владе утврђен је и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. година који је израђен на основу стратешких докумената Владе Републике Српске и уз допринос социјалних партнера, а у складу са смјерницама Европске комисије. Према пројекцијама ових реформи, стопе привредног раста Републике Српске у периоду 2024 -2026. година износиће три, 3,2 и 3,5 одсто.

Влада је утврдила и Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину којом се одобрава дугорочно задуживање у максималном износу до 951.700.000 КМ.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Приједлог закона о допунама Закона о доприносима, који ће одмах по усвајању бити упућен у хитну процедуру разматрања и усвајања у Народној скупштини Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби смањења оптерећења образовних установа по основу обавезе уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за ученике за вријеме практичне наставе, односно током обављања стручне праксе код послодавца.

Предложеним законом за ученике и студенте за вријеме практичне наставе, односно током обављања стручне праксе код послодавца смањује се основица доприноса са 50 на 20 одсто просјечне бруто плате у Републици за претходну годину.

Утврђени су и приједлози измјена закона којим се омогућава повећања плата запослених у основним  и средњим школама и ђачким домовима, те у области културе.

– Измјене ових закона представљају још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима. Закони ступају на снагу 1. јануара 2024. године – саопштено је из Владе.

Related posts

Продужено радно вријеме ноћним клубовима

admin

ПРЕДСТАВЉЕНА „СИЗИФОВА БОРБА ЗА ПРАВОПИС“

admin

ЕВИТИН „ЛЕПТИР СЛИКАР“ СТВОРЕН ДА ТРАЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još