Новости

Отпор фашизму славити
и његовати и данас

У Дубочцу је данас обиљежено 80 година од преласка 12. славонске бригаде у Босну, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је пошта учесницима Народноослободилачке борбе који су због својих слободарских подвига у Другом свјетском рату изгубили животе.
Између 3. и 4. новембра 1943. године припадници 12. славонске бригаде прешли су у ријеку Саву и у Дубочцу се придружили јединицама у Босни и успротивили се далеко надмоћнијем непријатељу.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић посјетио је ма догадјаје с почетка новембра 1943. године.
-Прелазак бораца из славонске бригаде је припреман скоро годину и нигдје није било повољно мјесто за прелазак, јер је рат увелико буктао. Дервента је у то вријеме била под контролом НДХ-а. Много људи се при преласку Саве утопило, а они који су успјели у том подвигу учествовали су у борбама у Мишковцима, према Прњавору, Календеровцима, и даље према Бањалуци. Ми се окупљамо сваке године на овом мјесту како би указивали на пошасти фашизма који данас тиња – рекао је Прерадовић.
Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић казао је да се сваке године окупљањем у Дубочцу његује сјећање на људе који су дали значајан допринос очувању становништва у Другом свјетском рату.
-Окупљањем се сјећамо људи који су у сулудим временима окупили се и организовали и покушали да спасу народ са овог подручја. На нама је да се сјетимо тих људи и да идеју која дуго живи не заборавимо, да млађе учимо шта се дешавало са циљем да се историја не понови – рекао је Микеревић и нагласио да на подручју града има 16 спомен – обиљежја из периода Другог свјетског рата,

-И већину тих споменика смо обновили, а идуће године биће завршен цијели процес обнове – додао је Микеревић.
Један од потомака бораца НОР-а Радован Пазуревић сваке године долази у Дубочац, јер каже, такво мјесто заслужује да буде мјесто окупљања поштовалаца атифашистичке борбе.
-Моја сјећања сежу у времена када се овдје окупљала цијела Југославија, било је људи из разних крајева оне државе. Традиционално један лијеп датум, вријеме које не смијемо заборавити и датуме које морамо памтити, ради истине и времена која долазе – поручио је Пазуревић.
Вијенац на спомен – обиљежје у Дубочцу положио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници дервенстког СУБНОР-а, делегација Мјесне заједнице Дубочац, те делегације политичких партија СНСД-а и СП- а.
Обиљежавању су присуствовали и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници у Скупштини града, потомци бораца НОБ-а, мјештани и други.

Related posts

Одата почаст страдалим
у једној од пресудних борби

Derventski List

ДЕРВЕНТА ЈУТРОС (ФОТО)

admin

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: НЕМА МЈЕСТА ЗА ПАНИКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još