Новости

Отпор фашизму славити
и његовати и данас

У Дубочцу је данас обиљежено 80 година од преласка 12. славонске бригаде у Босну, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је пошта учесницима Народноослободилачке борбе који су због својих слободарских подвига у Другом свјетском рату изгубили животе.
Између 3. и 4. новембра 1943. године припадници 12. славонске бригаде прешли су у ријеку Саву и у Дубочцу се придружили јединицама у Босни и успротивили се далеко надмоћнијем непријатељу.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић посјетио је ма догадјаје с почетка новембра 1943. године.
-Прелазак бораца из славонске бригаде је припреман скоро годину и нигдје није било повољно мјесто за прелазак, јер је рат увелико буктао. Дервента је у то вријеме била под контролом НДХ-а. Много људи се при преласку Саве утопило, а они који су успјели у том подвигу учествовали су у борбама у Мишковцима, према Прњавору, Календеровцима, и даље према Бањалуци. Ми се окупљамо сваке године на овом мјесту како би указивали на пошасти фашизма који данас тиња – рекао је Прерадовић.
Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић казао је да се сваке године окупљањем у Дубочцу његује сјећање на људе који су дали значајан допринос очувању становништва у Другом свјетском рату.
-Окупљањем се сјећамо људи који су у сулудим временима окупили се и организовали и покушали да спасу народ са овог подручја. На нама је да се сјетимо тих људи и да идеју која дуго живи не заборавимо, да млађе учимо шта се дешавало са циљем да се историја не понови – рекао је Микеревић и нагласио да на подручју града има 16 спомен – обиљежја из периода Другог свјетског рата,

-И већину тих споменика смо обновили, а идуће године биће завршен цијели процес обнове – додао је Микеревић.
Један од потомака бораца НОР-а Радован Пазуревић сваке године долази у Дубочац, јер каже, такво мјесто заслужује да буде мјесто окупљања поштовалаца атифашистичке борбе.
-Моја сјећања сежу у времена када се овдје окупљала цијела Југославија, било је људи из разних крајева оне државе. Традиционално један лијеп датум, вријеме које не смијемо заборавити и датуме које морамо памтити, ради истине и времена која долазе – поручио је Пазуревић.
Вијенац на спомен – обиљежје у Дубочцу положио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници дервенстког СУБНОР-а, делегација Мјесне заједнице Дубочац, те делегације политичких партија СНСД-а и СП- а.
Обиљежавању су присуствовали и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници у Скупштини града, потомци бораца НОБ-а, мјештани и други.

Related posts

Нема услова за наставак засједања Скупштине града

admin

ЗАРАЖЕНА ЖЕНА ДИЈАЛИЗНИ ПАЦИЈЕНТ, БИЋЕ ТЕСТИРАНИ КОНТАКТИ

admin

ЈОШ УВИЈЕК ТРАЈЕ БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još