Друштво

За школу ће се припремати
више од стотину дјеце

Тромјесечни програм припреме у години пред полазак у школу идућег прољећа требало би да похађа више од стотину будућих првачића и то у вртићу „Трол“ и Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, а реализацији програма надају се и у основним школама, „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи и „Тодор Докић“ у Календеровцима.

Ријеч је о програму који Министарство просвјете и културе Републике Српске организује уз подршку локалних управа, а чији је циљ социјализација и припреми предшколаца за школске обавезе. Ова врста припреме намијењена је за малишане који не похађају вртић.

Највећи број малишана пријављен је за припремни програм у вртићу „Трол“.

– Програм ће похађати око 80 дјеце који ће бити распоређени у три групе. Уједно, имамо три редовне групе дјеце предшколског узраста, тако да ће за први разред из наше установе бити спремно укупно око 170 дјеце – казала је директорица „Трола“ Гордана Симић додавши да ће програм почети 1. марта.

– Првог дана биће одржан родитељски састанак на који родитељи треба да понесу налаз столице дјетета који мора бити уредан да би дијете похађало програм, као и осталу документацију у случају да раније није предата – прецизирала је Симићева додавши да ће, као и ранијих година, дјеци из припремног програма бити доступне „Школица спорта“ и плесна радионица.

У Основној школи „Тодор Докић“ у Календеровцима за овај вид припреме за школу пријавило се 13 дјеце.

– Чекамо одговор министарства, да ли ћемо реализовати програм за тај број дјеце, али вјерујемо да ће бити потврдан – казала је директорица школе Маја Петровић, док су из осињске школе казали да је пријављено мање дјеце од очекиваног броја.

– Пријављено је седморо дјеце, што је у односу на прошлу годину за десет мање. Надамо се да ће нам реализација ипак бити одобрена узимајући у обзир друге критеријуме које испуњавамо – рекао је директор Жељко Стјепановић.

Већ другу годину заредом у Центру „Будућност“ имају довољан број пријављене дјеце за реализацију програма.

– Имамо четворо пријављених са којима ће радити дефектолог одређеног усмјерења према потребама и врсти сметње у развоју – казали су из ове установе.

Програм

Програм је бесплатан, а дјеца ће од марта до маја, сваким радним радом по три чака боравити у групама са вршњацима под надзором васпитача.

Related posts

ДЕРВЕНТА МУЗИКОМ ПОВЕЗУЈЕ ЉУДЕ

admin

Полиција упозорава на штетност
конзумирања опојних дрога

Derventski List

Дио Поља сутра без струје

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još