Хроника

Скелићев споразум ново
понижење за дервентске логораше

Споразум о признању кривице који је Окружно јавно тужилаштво у Добоју склопило са оптуженим за ратни злочин у Дервенти 1992. године Харисом Скелићем ново је понижење за све Србе које је оптужени злостављао у дервентским логорима.

Поручили су то бивши логораши изразивши невјерицу и огорчење казном која Скелића, практично, амнестира одговорности за свирепост над заробљеним цивилима.

Из добојског Окружног тужилаштва навели су да је са Скелићем 23. јануара склопљен споразум о признању кривице којим му се изриче казна затвора од једне године, а оптужени се обавезује да оштећеним М.Б, Ћ.И, М.В. и С.М. надокнади штету у износу од по 2.500 марака.

– Послије потписивања споразум о признању кривице достављен је надлежном Окружном суду у Добоју на разматрање и одлучивање – навели су из добојског тужилаштва.

Огорчење оваквим исходом процеса против Скелића који је оптужен за ратне злочине против дервентских цивила у логорима Рабић и Поље током маја и јуна 1992. године не крије предсједник дервентског Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић.

– Логораши не само да су огорчени и разочарани поновним понижењем од стране Скелића и правосуђа, већ размишљамо да идемо да протестујемо испред Окружног суда у Добоју. Њему треба да се изрекне максимална казна затвора, а свака мања је изругивање правди и истини. Он је годинама радио у САД-у, скривао се од правосудних институција и зарађивао новац са којим ће сада откупити изречену казну. За све шта је чинио ово му дође као награда – рекао је Кнежевић додавши да су од посљедица мучења у дервентским логорима многи логораши већ умрли.

– Скелић ме лично изводио напоље уз наредбу  да клекнем и дао ми пиштољ да се убијем. Псовао ме и ударао чизмама по грудном кошу и лицу, а када сам изгубио свијест, бачен сам у просторију гдје сам био заробљен са осталим логорашима – присјетио се мучења Кнежевић.

Скелић се од 19. октобра прошле године налази у притвору у добојском затвору, а правосудним органима у БиХ изручен је из Њемачке.

Оптужница

У оптужници против Хариса Скелића коју је потврдио Окружни суд у Добоју наведени су детаљи злостављања заробљених Срба у дервентским логорима, а које је проводио Скелић заједно за другим припадницима ХВО-а.

Related posts

На Тргу Православља поломио металне стубове

admin

Kод Дервенћана пронађена опојна дрога

admin

Дјечак задобио прелом поткољенице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još