ИЗДВОЈЕНОНовости

У центру Осиње биће
постављени нови садржаји

Споменик погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата у Осињи биће реконструисан, заштићен оградом, освијетљен и имаће нови јарбол, а у његовој близини налазиће се и дјечије игралиште, док ће на Дом културе бити постављена спомен – плоча Осињској лакој пјешадијској бригади.

Уређење споменика и околног простора иницирали су мјештани Осиње и Градска борачка организација, а нови садржаји биће финансирани из градског буџета.

– Циљ реконструкције је да се споменик заштити од пропадања и утицаја неодговорних појединаца, јер се поред њега неријетко налазило одбачено смеће. Најкрупнија ставка биће постављање ограде са клизном капијом. На споменику су видљива и оштећена настала усљед временских утицаја, те ће и то бити санирано. Такође, поред споменика биће постављен нови јарбол и расвјета, а планирано је да буду уклоњена два стара стабла – рекао је шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић додајући да је планирано и постављање спомен – плоче Осињској лакој пјешадијској бригади на објекат Дома културе.

– Према идеји Милана Гаврића спомен – плоча биће свједочанство о оснивању ове бригаде  – додао је Микеревић истакавши да би ови радови, процијењени на око 11.000 марака, требало да буду завршени до маја, односно обиљежавања дана Осињске лаке пјешадијске бригаде.  

Осим тога, простор у близини споменика добиће и нове садржаје, а начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић објаснио је да се ради о дјечијем игралишту.

– Постоји идејно рјешење за игралиште и слиједи расписивање јавног позива за овај посао и почетак радова. Ради се о простору од око 180 квадратних метара на којем ће се умјесто старог објекта који ће бити уклоњен, налазити клупе и садржаји за дјецу – рекао је Новић.

Други споменици

Станиша Микеревић је подсјетио да ће ове године бити реконструисани и споменици погинулим борцима у Дријену и Горњој Лупљаници, те да је потребна и заштита од пропадања и спомен – обиљежја у Малој Сочаници и Вишњику.

Related posts

УВОДИ СЕ ЗАБРАНА КРЕТАЊА ЗА ВАСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ

admin

ПОКЛОНИ ОБРАДОВАЛИ ЧЛАНОВЕ „СУНЦА“

admin

ОБУСТАВЉЕН ПРИЈЕМ ПОШИЉАКА ЗА КИНУ, УВОЗ ОТЕЖАН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još