ИЗДВОЈЕНОНовости

У центру Осиње биће
постављени нови садржаји

Споменик погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата у Осињи биће реконструисан, заштићен оградом, освијетљен и имаће нови јарбол, а у његовој близини налазиће се и дјечије игралиште, док ће на Дом културе бити постављена спомен – плоча Осињској лакој пјешадијској бригади.

Уређење споменика и околног простора иницирали су мјештани Осиње и Градска борачка организација, а нови садржаји биће финансирани из градског буџета.

– Циљ реконструкције је да се споменик заштити од пропадања и утицаја неодговорних појединаца, јер се поред њега неријетко налазило одбачено смеће. Најкрупнија ставка биће постављање ограде са клизном капијом. На споменику су видљива и оштећена настала усљед временских утицаја, те ће и то бити санирано. Такође, поред споменика биће постављен нови јарбол и расвјета, а планирано је да буду уклоњена два стара стабла – рекао је шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић додајући да је планирано и постављање спомен – плоче Осињској лакој пјешадијској бригади на објекат Дома културе.

– Према идеји Милана Гаврића спомен – плоча биће свједочанство о оснивању ове бригаде  – додао је Микеревић истакавши да би ови радови, процијењени на око 11.000 марака, требало да буду завршени до маја, односно обиљежавања дана Осињске лаке пјешадијске бригаде.  

Осим тога, простор у близини споменика добиће и нове садржаје, а начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић објаснио је да се ради о дјечијем игралишту.

– Постоји идејно рјешење за игралиште и слиједи расписивање јавног позива за овај посао и почетак радова. Ради се о простору од око 180 квадратних метара на којем ће се умјесто старог објекта који ће бити уклоњен, налазити клупе и садржаји за дјецу – рекао је Новић.

Други споменици

Станиша Микеревић је подсјетио да ће ове године бити реконструисани и споменици погинулим борцима у Дријену и Горњој Лупљаници, те да је потребна и заштита од пропадања и спомен – обиљежја у Малој Сочаници и Вишњику.

Related posts

ДОЗВОЉЕНА ПРОСЛАВА МАТУРА

admin

Представници Дервенте 16. марта
дио гранд финала „Ритма Европе“

Derventski List

ВЈЕТАР У ЛЕЂА ФИРМАМА У ВЕЛИКОЈ СОЧАНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još