Друштво

Самостан на Плехану
важан дио баштине Хрвата

У Дервенти је данас одржана манифестација културно – вјерске баштине Хрвата у БиХ „Вратимо наду завичају – Плехан“ која је окупила бројне Хрвате и на Плехану у самостану, те на пригодном програму који је изведен у ХКД „Напредак“.
Организатор манифестације већ шест година је Хрватска матица исељеника која 73 године брине о хрватском исељеништву и баштини у цијелом свијету, а суорганизатор у Дервенти је Фрањевачки самостан на Плехану.
Директор Јавне установе Хрватске матице исељеника Мијо Марић истакао је да су овакве манифестације изузетно значајне.

-Најбоље одређење сваког од нас је наш идентитет, дакле и како изгледамо, шта радимо, систем вриједности и како размишљамо, и све то је темељ на основу којег се гради мрежа, повезивање међу људима, а то је оно што нас одржава – казао је Марић.

Манифестацији је у име Градске управе присуствовао замјеник градоначелника Синиша Јефтић, министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш,
те предсједник заједнице хрватских жупанија Данијел Марушић, изасланик премијер Хрватске и министар пољопривреде, шумарства и рибарства Јосип Дабро, члан Европског парламента Жељана Зовко, посланици у Хрватском сабору Здравка Бушић и Дубравка Липовац Пехар, те други званичници.
Пограм у „Напретковом“ дому употпунио је наступ културно – умјетничких друштава.

Related posts

Христос васкрсе!

admin

Видовданско вече 26. јуна

admin

Ниже цијене репроматеријала
шире сјетвене површине

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još