Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Спомен – парк у Босанским
Лужанима мјесто туге и тишине

У Спомен – парку у Босанским Лужанима данас је служен помен за 405 Срба из Босанских и Нових Лужана, Костреша и Барице које су усташе убиле прије 83 године, а на овом мјесту одакле су невини људи одведени у смрт, откривена је скулптура мајка коју је израдио вајар Вујадин Малешевић.
Послије помена, почаст страдалим одали су потомци страдалих, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић и предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Прерадовић је рекао да је обавеза садашњих генерација да његују сјећање на страдалнике и да преносе сазнања о свему шта се дешавало за вријеме владавине Независне државе Хрватске.
-Усташки злочин који је овдје почињен над српским народом је страшан. Историја нас учи да смо ми годинама под пријетњом истих тих снага које хоће да нас униште – рекао је Прерадовић и захвалио се свима који су на било који начин допринијели изградњи Спомен – парка.
Замјеник градоначелника Синиша Јефтић рекао да су потомци страдалих и њихове породице доказ истрајности људи да живе на овом простору, а да скулптура мајке представља симбол опстанка.
-Ово је мјесто специфично, јер породице страдалих ни данас не знају гдје су њихови најмилији скончали. И поред свих српских жртава кроз ратове можемо рећи да су налогодавци и извршиоци исти. Данас смо свједоци прекрајања историје, гдје налогодавци оваквих злочина покрећу декларације против српског народа и стављају му етикету геноцидности – рекао је Јефтић.
Иницијатор градње Спомен – парка Васо Мичић истакао је да је ста скулптура мајке недостајала да би садржај обог мјеста био комплетан.

-Када су мушкарци прије 83 године побијени, остале су саме жене и мајке са нејаком дјецом. Оне су сачувале огњишта, породицу, вјеру, оне су створиле нашу генерацију, оне су симбол свих нас – рекао је Мичић наводећи да је постављање скулптуре финансирала Градска управа и мјештани.
-Скулптура мајке је коштала 12.00 марака, а постоље 1.500 КМ. Град Дервента је издвојио 6.000 марака, а остало сам сакупио од мјештана – рекао је Мичић.

Дадо Петровић присјетио се судбине свог стрица Теде Петровића који је у смрт одведен са 19 година.

-Мој отац је био млађи па га нису одвели, спасио се. Свештеник који је настрадао 14. априла 1941. године био је Петровић и убијен је само због тога што је био свештеник – рекао је Петровић.
Протојереј ставрофор Драган Зарић нагласио је да споменици служе да се сјећамо оних који су страдали.

-Наши преци немају гробова, јер не знамо гдје су завршили и одатле је потекла идеја за израдњу Спомен – парка. И ова спомен биста даје посебно признање мајкама које су остале без својих мужева, а на првом мјесту су успјеле да подигну своју дјецу, да чувају православну вјеру, чувају огњишта. Мајке су одувијек заузимале важно мјесто у православној вјери, а примјер је Пресвета Богородица – рекао је Зарић.

Раније су у Спомен – парку постављене скулптуре од тополе и храста, а данашњем помену присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници у Скупштини града, те бројни мјештани.

Related posts

ПАКЕТИЋИ ЗА СВЕ ЧЛАНОВЕ „СУНЦА“

admin

БОЉИ СТАТУС БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА ИМПЕРАТИВ

admin

Игор Жунић дио делегације Народне
скупштине која борави у Русији

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još