ИЗДВОЈЕНОНовости

БОЉИ СТАТУС БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА ИМПЕРАТИВ

Општинска борачка организација Дервента прославила је вечерас крсну славу Светог Димитрија, а славском обреду претходила је прва радна сједница новог сазива Скупштине организације, конституисане прије неколико мјесеци.
Предсједник дервентске Борачке организације Чедо Вујичић истакао је да на подручју Дервенте према посљедњим подацима живи 4.001 категоризован борац од којих је више од половине бораца прве и друге категорије.
– Нажалост, у периоду од претходне славе имамо 64 борца мање, што значи да та популација стари и полако нестаје. Оно што у наредном периоду свакако морамо радити је подизање стандарда борачких категорија. Сарадња са локалном заједницом је на јако високом нивоу. Осим средстава која се издвајају за рад Општинске борачке организације, локална заједница обезбјеђује средства за рад других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, а један дио се даје породицама борачких категорија кроз Одсјек за борачко-инвалидску заштиту Општинске управе – рекао је Вујичић.
Како је истакао, током 2018. године Влада РС по основу инвалиднина и борачког додатка уплатила је скоро пет милиона марака припадницима борачких категорија на подручју општине Дервента.
-То истовремено значи да су људи на подручју општине Дервента заиста много страдали у протеклом рату, да је много корисника тих права из борачко-инвалидске заштите, али и даље морамо више и озбиљније да радимо на побољшању стандарда припадника борачких категорија – додао је Вујичић подсјећајући да се основица за обрачун личних и породичних инвалиднина није мијењала током 2018. и 2019. године, а то је нешто на чему БОРС и Влада РС морају заједнички да раде.
Да је сарадња организације и локалне власти добра потврдио је и шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Станиша Микеревић.
-Свих ових година Општинска борачка организација је на једном завидном нивоу што није препрека да наставимо да ту сарадњу побољшамо и напредујемо на свим могућим нивоима. Ми смо на неки начин партнери и финансирамо сва удружења из области борачко-инвалидске заштите која заједно са нама реализују бројне активности и пројекте – рекао је Микеревић.
Примајући поштење након славског обреда, начелник општине Милорад Симић честитао је славу свим борцима додајући да Општинска борачка организација прославља ваљано и достојанствено.
-Уз дужно поштовање треба да поменемо породице које су овдје и увијек када одајемо почаст страдалима. За њихове душе треба да превазиђемо различитости. Рекли бисмо скоро да је та несрећа била давно, али ране су скоро па свјеже – рекао је Симић.
Славској свечаности присуствовали су, осим чланова ОБО, и ратни команданти, чланови организација проистеклих из протеклог рата и представници локалне заједнице и народни посланик Игор Жунић.

Скупштина
На сједници Скупштине Општинске борачке организације утврђене су смјернице за израду програма рада за 2020. годину, усвојен је извјештај о раду и финансијском пословању за претходни период, а утврђен је и нацрт одлуке о начину одржавања комеморативних скупова посвећених страдалим војницима на подручју општине Дервента.
– Сједница је протекла у једној лијепој атмосфери. Поред тога што смо до сада имали несугласице, нови сазив Скупштине је изузетно коректан и сједница је била квалитетна, а морам напоменути да смо све одлуке донијели једногласно и да то до сада није био случај – рекао је предсједник Предсједништва ОБО Боро Добриловић.

Related posts

Изливена плоча за светосавску салу

admin

Продужене постојеће мјере, слиједе јаче контроле

admin

У РС сутра нерадни дан, неће радити школе и вртићи

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još