Друштво

Јесења сјетва на чекању

Обилне кише које су обиљежиле крај септембра и почетак октобра одгодиле су сјетву озимих култура, а пољопривредници у ишчекивању повољнијих временских прилика за излазак у поља, калкулишу о количинама и врсти усјева које ће засијати.

На чекању је око хиљаду хектара које, највећи пољопривредни произођач у Дервенти, „Пољопривредник“, планира да обради и гдје је планиран засад стрних жита. Агроном Жељко Грумић каже да је до сада посијана само уљана репица на око 350 хектара.

– Киша је одгодила сјетву пшенице, нисмо још успјели ни да обрадимо све парцеле. Тек је око половина земљишта обрађена, али и на тим парцелама земљиште мора добро да се стабилизује како би машине могле да раде. Планирамо да, уколико временске прилике дозволе, сјетву пшенице завршимо до краја идуће седмице – објаснио је Грумић.

Слична ситуација је и на парцелама које обрађује Милорад Новаковић, с тим да још увијек није завршена жетва соје, па ће са сјетвом пшенице каснити непун мјесец.

– Како ствари стоје, пролонгираћу сјетву озимих култура – казао је Новаковић те додао да се цијене горива, а ни осталог репроматеријала нису драстично промијениле у односу на прошлу годину.

Станићи из Велике Сочанице успјели су да посију десет дунума пшенице за коју стрхују да ће иструнути због велике количине влаге.

– Нисмо се надали оваквом времену. Читава година је била сушна, а сада, ево, имамо дужи кишни период. Можда нас ове и идуће седмице вријеме коначно послужи – казали су Станићи додавши да су имали у плану да посију око 70 дунума стрних жита, од чега 50 пшенице, а на остатак јечам и зоб.

Стабилизацију временских прилика чекају и у Дријену, гдје пољопривредне машине такође због влажног земљишта не могу да уђу у њиве.

Потражња

У пољопривредним апотекама истичу да још увијек није јек потражње за сјеменском пшеницом, те да још ни немају све сорте и произвођаче у понуди.

За сада, цијене су исте као лани, па килограм сјеменске пшенице кошта од 1,20 до 1,40 КМ, док се очекује да стигне „Новосадско сјеме“ које ће коштати око 1,10 КМ за килограм.

Related posts

Неисправно пет ђачких аутобуса

admin

ВАТРОГАСЦИМА ДОНАЦИЈА ЗА БОЉУ ОПРЕМЉЕНОСТ ВОЗНОГ ПАРКА

admin

Ближи се почетак
проширења вртића „Трол“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još