Друштво

ПУНИХ 38 ГОДИНА ЂАЦИМА ПРЕНОСИЛА ПРВА ЗНАЊА

Пуних 38 година осамдесетдеветогодишњакиња Мирјана Сировина учила је дервентске ђаке прва знања, а вријеме проведено међу школским клупама и данас је у њеном сјећању веома живо.

Мирне пензионерске дане ова некадашња учитељица проводи у свом дому у Улици Браће Југовића, признајући да јој недостају бивше радне колеге Мира Буцоњић, Дика Равлић и Душан Јелић са којима је уживала у дугим разговорима и шетњама.

Радни вијек Сировина је провела у Основној школи „Здравко Челар“ у којој је и дочекала пензију након 38 година стажа. У овој школи изводила је генерацију за генерацијом ђака, и то од првог дана од када је објекат школе изграђен.

Са осмијехом се присјећа наставе и догодовштина из учионице, а посебно мјесто у њеном срцу заузима ђак који је морао да понови први разред, јер није био научио слова.

– Нисам пуно ђака „обарала“, али имала сам једног ученика који је добро рачунао, а није знао да чита. Нисам имала избор него да му кажем да мора да понови разред. Сљедеће године поклонио ми је честитку за 8. март и то је једна од најдражих успомена које имам из школе – каже Сировина.

Њен пут до Дервенте био је несвакидашњи, а како поријекло води из свештенике породице Поповић из мајевичке школе, у дјетињству се много селила.

– Мој дјед је из Петровца дошао у Палачковце, а отац ми је био свештеник у Дугом Пољу. Отац је послије смрти мог дједа дошао у Палачковце гдје сам завршила четири разреда основне школе. Када је избио Други свјетски рат, мој отац је распоређен у Петницу, гдје и данас постоји центар за талентовану дјецу, и ја сам ту завршила три разреда гимназије. Четврти разред гимназије завршила сам у Бањалуци код ујака – прича Сировина додајући да је учитељску школу завршила 1949. године и запослила се у Дервенти гдје је до пензије генерације и генерације Дервенћана учила првом знању.

 

Поријекло

Преци Мирјане Сировина, међу којима је мноштво свештеника, махом су се школовали у мајевичкој школи која је некад постојала. Из те породице потиче и некадашњи владика злетовско-струмички доктор теологије и права Симо Поповић.

 

Логор

Тешких момената у животу Мирјане Сировина било је од самог дјетињства, а три седмице провела и у логору код Сиска.

– Године 1941. у вријеме НДХ, усташе су дошле и одвеле нас у логор у Цапрагу, гдје смо били три седмице. Била сам дијете, а ту су углавном били попови и виђенији људи. У једном моменту довели су још неке чланове наше породице, а када сам угледала ујну, обрадовала сам се као да нам долази у госте. У том логору са нама је био и Душан Јелић, јер је и његов отац Миливоје био свештеник – испричала је Сировина.

Related posts

Плес и дјечија
креативност испунили трг

Derventski List

До љета нови иконопис

Derventski List

ОПРЕЗ ЗБОГ ЕКСТРЕМНО ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još