ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПРАВА ЖЕНА У СЈЕНЦИ КОМЕРЦИЈАЛИЗМА

Обиљежавање Међународног дана жена, 8. марта и у Дервенти, као и у читавој земљи, одавно више није повод за унапређење женских права, а прослава овог, значајног датума, свео се на комерцијализам, куповину поклона и повод за дружење са другим припадницама љепшег пола.

Осим традиционалних пријема које за даме организују начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић, те Удружење жена „Дервента“, али и пригодних приредби у организацији дервентских школа, других активности током којих би се говорило о правима жена у данашњем вријеме, нема.

У свеопштој комерцијализацији празника обрео се и 8. март, па су се трговци и угоститељи потрудили да за све оне који намјеравају да даме поводом њиховог празника обрадују поклоном, обезбиједе богату понуду.

Цвијеће, у разним аранжманима, „слатке кутије“, односно комбинација цвијећа и слаткиша, те козметика, накит, посуђе и остало већ су преплавили радње. С обзиром да 8. март ове године пада у недјељу, локалне цвјећаре ће и тог дана бити на услузи купцима.

За оне који су жељни забаве угоститељски објекти Дан жена такође дочекују спремно, а понуда је различита.

Највећу пажњу изазвао је наступ Јована Перишића у свадбеном салону „Премиум“ гдје за 50 марака имате неограничену количину хране и пића, а неколико дана прије концерта све улазнице су распродате.

У салону „Марко Поло“ за 40 КМ по особи имате храну и пиће, а госте ће забављати бенд. Ресторан „Еден“ организује прославу уз музику уживо, као и мотел „Бабино брдо“ и кафић „Грал“, само је потребно да резервишете своје мјесто на вријеме.

У салону „Кршић“ у Осињи по цијени од 30 КМ даме ће моћи да се почасте храном и пићем и забаве уз музику, а хотел „Бисер“ је спремио посебан пакет, односно ноћење са доручком за двоје у пола цијене.

Историја

Идеја за обиљежавањем Међународног дана жена појавила се први пут почетком 20. вијека у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова. Жене запослене у индустрији одјеће и текстила су изашле на улице 8. марта 1857.  године у Њујорку, протствујући због лоших радних услова и ниских плата. Протести су се 8. марта наставили и сљедећих година, од којих је највећи био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, веће плате и право гласа. Године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила Међународни дан жена.

Related posts

Млади и вриједни људи благо
Дервенте и Републике Српске

Derventski List

Обавјештење за пацијенте у Календеровцима

Derventski List

ЈЕДНОГЛАСНА ПОДРШКА БУЏЕТУ ЗА ИДУЋУ ГОДИНУ ОД 18,8 МИЛИОНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još