ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПРАВА ЖЕНА У СЈЕНЦИ КОМЕРЦИЈАЛИЗМА

Обиљежавање Међународног дана жена, 8. марта и у Дервенти, као и у читавој земљи, одавно више није повод за унапређење женских права, а прослава овог, значајног датума, свео се на комерцијализам, куповину поклона и повод за дружење са другим припадницама љепшег пола.

Осим традиционалних пријема које за даме организују начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић, те Удружење жена „Дервента“, али и пригодних приредби у организацији дервентских школа, других активности током којих би се говорило о правима жена у данашњем вријеме, нема.

У свеопштој комерцијализацији празника обрео се и 8. март, па су се трговци и угоститељи потрудили да за све оне који намјеравају да даме поводом њиховог празника обрадују поклоном, обезбиједе богату понуду.

Цвијеће, у разним аранжманима, „слатке кутије“, односно комбинација цвијећа и слаткиша, те козметика, накит, посуђе и остало већ су преплавили радње. С обзиром да 8. март ове године пада у недјељу, локалне цвјећаре ће и тог дана бити на услузи купцима.

За оне који су жељни забаве угоститељски објекти Дан жена такође дочекују спремно, а понуда је различита.

Највећу пажњу изазвао је наступ Јована Перишића у свадбеном салону „Премиум“ гдје за 50 марака имате неограничену количину хране и пића, а неколико дана прије концерта све улазнице су распродате.

У салону „Марко Поло“ за 40 КМ по особи имате храну и пиће, а госте ће забављати бенд. Ресторан „Еден“ организује прославу уз музику уживо, као и мотел „Бабино брдо“ и кафић „Грал“, само је потребно да резервишете своје мјесто на вријеме.

У салону „Кршић“ у Осињи по цијени од 30 КМ даме ће моћи да се почасте храном и пићем и забаве уз музику, а хотел „Бисер“ је спремио посебан пакет, односно ноћење са доручком за двоје у пола цијене.

Историја

Идеја за обиљежавањем Међународног дана жена појавила се први пут почетком 20. вијека у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова. Жене запослене у индустрији одјеће и текстила су изашле на улице 8. марта 1857.  године у Њујорку, протствујући због лоших радних услова и ниских плата. Протести су се 8. марта наставили и сљедећих година, од којих је највећи био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, веће плате и право гласа. Године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила Међународни дан жена.

Related posts

Непрекидно истраживање донијело
титулу најбољег бармена

Derventski List

Сутра почиње јесен

Derventski List

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ ВАЖЕЋЕ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još