ИЗДВОЈЕНОНовости

ЈЕДНОГЛАСНА ПОДРШКА БУЏЕТУ ЗА ИДУЋУ ГОДИНУ ОД 18,8 МИЛИОНА

Скупштина општине Дервента усвојила је једногласно буџет општине за идућу годину у износу од 18.877.500 марака, а њиме је предвиђен наставак темпа развоја општине, те приближавање дугоочекиваном статусу града.

Током вишечасовне сједнице у четвртак, 12. децембра, на којој је било више од 30 тачака дневног реда, највише ријечи било је о општинској каси за идућу годину, новој одлуци о комуналном реду, те положају пензионера.

БУЏЕТ

Начелник општине Милорад Симић казао је да је буџет за идућу годину реалан и оптималан, а посебно задовољство је изразио чињеницом да је општинска каса добила једногласну подршку присутних одборника, те да је усвојена и прије законског рока, односно 15. децембра.
– Буџет за 2020. годину је за 6,6 одсто већи у односу на 2019. годину и износи скоро 19 милиона марака. Око 3,8 милиона односе се на средства Дома здравља који од идуће године прелази на трезорски систем пословања, те се стога општински буџет креће у износу од око 15 милиона марака. Треба нагласити да Дом здравља, међу ријетким здравственим установама тог типа, послује позитивно – рекао је Симић додајући да ће догодине више од два милиона КМ бити издвојена за капитална улагања.
– Наш буџет је стабилан, ове године ће засигурно бити и суфицита, јер извршење до сада износи 99 одсто, те се поносим тиме да се већ 15 година издвајају значајни износи за капиталне пројекте и инвестиције.
Пројекте не бирамо, нити средства издвајамо кроз политичку причу и грађани Дервенте су то препознали – рекао је Симић истичући да се нада да ће Дервента у идућој години добити и статус града који ће бити печат свих до сада уложених напора.

– Тиме ћемо ући у круг општина које су показале да се нетурбулентношћу и радом може постићи више. То ће свим нашим грађанима, али и привредницима доказати да се исплатило мало више ангажовати – нагласио је Симић.

Иако је на предложени буџет поднесено седам амандмана, и то четири од стране Клуба одборника СДС-а, један Клуба одборника ПДП-а и два одборнице ПДП-а Сање Димитрић, они нису прихваћени.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић казао је да амандман Клуба одборника ПДП-а, којим је затражено да се у буџетском оквиру новац преусмјери на директан и цјелодневни пренос скупштинских засједања и оснивање ју тјуб канала путем којег би тај пренос био реализован, у циљу квалитетнијег рада локалног парламента и информисања грађана, није прихватљив јер је новац за информисање већ предвиђен у буџету.

– Директни пренос сједница не би допринио квалитету рада одборника, јер њихов рад се не огледа само у скупштинским засједањима, већ много више на терену – рекао је Јефтић додајући да не сматра да је Дервента у „медијском мраку“ како је навођено из опозиције.

Када се ради о амандаманима одборнице ПДП-а Сање Димитрић, која је предложила да Општинска управа на себе преузме плаћање превоза свим ученицима основних школа, и то оног дијела који не покрива Министарство просвјете и културе РС, те да се субвенционише превоз и ученицима средњих школа по утврђеном критеријуму, објашњено је да локална управа на може на себе преузети обавезе министарства, те да поједине категорије ученика већ имају право на субвенцију превоза из буџета општине.

Клуб одборника СДС-а амандманима је предложио обезбјеђивање средстава Центру за социјални рад за једног хранитеља,  увећање износа за рефундацију превоз просвјетних радника двије дервентске средње школе, а разлог за неприхватање ових амандмана је, како је објашњено, јесте чињеница да Дервента већ испуњава обавезу рефундације трошкова превоза наставног особља, а ново упутство виших инстанци власти о том питању није добијено. Када се ради о хранитељима, истакнуто је да су средства за ове намјене већ објезбијеђена у буџету, и то у износу од 330.000 марака, а простор за смјештај великог броја корисника отвориће се са почетком рада Геронтологије.

Клуб одборника СДС-а предложио је да се у буџету обезбиједи новац за подстицај младим брачним паровима за рјешавање стамбеног питања. Замјеник начелника општине Синиша Јефтић казао је да ће, на приједлог начелника општине, бити повећана издвајања за подршку породици, дјеци и младима која је већ планирана буџетом, и то за око 169.000 марака, те ће издвајања за ову намјену бити 200.000 КМ.

– Овај износ биће намијењен за помоћ породицама са више дјеце, социјалним категоријама, младим брачним паровима – рекао је Јефтић.

Да је општински буџет казао је шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић истичући да би управо због тога требало да буде простора за издвајања за младе и помоћи им да се стамбено збрину.

– То је оно што занима младе људе, има ли шансе да овдје остану. Објашњење које смо добили од стране обрађивача, када се радио нашем амандману о стамбеном збрињавању младих, у овом тренутку за нас је задовољавајуће, те не тражимо изјашњавање о њему – казао је Катанић.

Одборник СДС-а Перо Ђурић казао је да би било добро да се Дервента угледа на неке друге локалне заједнице, попут Добоја, који је пронашао рјешење за ово питање.

– Покушајмо учинити све што је до нас да што више људи остане овдје, да нам се рађа што више дјеце, да нас буде више – рекао је Ђурић.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш истакао је да је буџет за 2020. годину добро избалансиран, додајући да раст домаћих прихода, а посебно пореза од плата, те других прихода које општина убире, доказује да и сама привреда активност у Дервенти иде узлазном путањом. Говорећи о амандману СДС-а за подстицај младим брачним паровима, Ђураш је казао да се не ради о лошој идеји, али да је њено провођене упитно.

– Станови у Дервенти се продају по цијени од 1.400 КМ по квадрату. Нема тих средстава у буџету којим би се такви станови могли платити. Треба размишљати да се пронађе неки другим модел према којем би се станови могли обезбиједити овим категоријама по повољнијој цијени – рекао је Ђураш истичући да сматра да треба помоћи превоз ђака, али се поставља питање оних ученика који живе у селима гдје не постоји аутобуска линија.

Додао је и да би пренос скупштинских засједања изискивао много више средства од предложених 6.000 КМ.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић казала је да је Министарство просвјете заказало када је у питању превоз  ученика.

– Увођење ове субвенције за буџет општине не би значило много, али би за буџет родитеља било итекако значајно – рекла је она.

Ђураш је одговорио да Дервента не би требало да на себе преузима обавезе виших нивоа власти, јер је то превелик терет за буџет. То што неке општине тако функционишу, додаје, у служби је предизборне политике и дугорочно представља омчу око врата.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић истакао је да су амандмани опозиције у служби су популизма и демагогије.

– Ту посебно мислим на амандмане о субвенцији превоза ученицима, за које се из општинског буџета увијек издвајао одређени износ, а који су у служби предизборне кампање. Сматрам да се предложеним буџет мислило на све категорије – рекао је Пијетловић.

Да је буџет реалан и уравнотежен сматра и одборник СНСД-а Славко Томаш који је истакао да се новац из општинске касе током посљедњих 15 година троши домаћински, а новац се издваја за све категорије становништва и области живота.

Одборник СДС-а Владо Ковачевић рекао је да слушајући одборнике из власти стиче утисак да се у Дервенти, као и у другим општинама, понавља иста матрица о улагањима, повољном привредном окружењу.

– Сматрам да је то популизам, а не предлагање амандмана, за које сматрам да су коректни – рекао је он.

КОМУНАЛНИ РЕД

Одборници су подржали и програм рада Скупштине општине за идућу годину, Усвојена је и одлука о преласку Дома здравља на трезорски систем пословања, ребаланс овогодишњег буџета, те измјене Плана капиталних улагања.

Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић казао је да се оквир капиталног буџета увећава на 2,46 милиона КМ, а измјене се односе на увршћавање средстава из виших нивоа власти.

– Ради се о 90.000 марака за Озренску улицу, 100.000 марака за адаптацију свлачионица и трибина Фудбалског клуба „Текстилац“, 10.000 КМ за изградњу ограде око мезерлука у Лужанима  25.000 КМ за Партизаново игралиште – објаснио је Стринић.

Подршку одборника добио је и Приједлог одлуке о доношењу Регулационог плана „Парк“, а примједбе одборника послије презентације плана односиле су се на паркинг поред будућег парка, те спратност зграда које ће на том дијелу бити грађене.

Усвојена је и Одлука о комуналном реду и то без амандмана одборнице ПДП-а Сање Димитрић, а начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Јефимија Шербић образложила је због чега они нису прихватљиви.

Димитрићева је казала да је приједлозима настојала да избјегне недоумице и субјективна тумачења појединих одредби.

– Ради се о корективним приједлозима, јер се поједини појмови ове одлуке тумаче на различите начине, због чега се јављају проблеми на терену – казала је она.

Одборник Томаш, који је и предсједник Комисије за статуту и прописе казао је да је разочаран одзивом на јавну расправу о овој одлуци, рекавши да сматра да су и грађани, одборници и сви други становници требали дати своја мишљења и приједлоге у циљу креирања што квалитетније одлуке.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић истакао је да се ради о одлуци која многе ствари уређује, те да је рад на њој био темељит.

Подршку је добио и Програм заједничке комуналне потрошње, одлуке о износу накнаде предсједницима мјесних заједница и о економској цијени услуге у вртићу „Трол“ за 2020.годину, а усвојено је и више одлука о продаји општинског земљишта.

Одлука о давању у закуп општинских пословних простора и зграда није добила подршку, док су потребан број гласова добиле мјере за спречавање и сузбијање заразних болести за идућу годину, те план превентивне дезинскеције и дератизације.

Усвојене су и информације о условима и животу пензионера и о примјени Одлуке о равноправности полова. Положај пензионера у Дервенти изложио је одборницима предсједник општинског Удружења пензионера Вељко Спасенић који је казао да су пензионери постали социјална категорија, а у прилог томе име чињеница да више од 500 пензионера са подручја општине прима најнижу пензију од 195 марака, а око 600 просјечну. Одборници су изнијели мишљења како би се тешка ситуација у којој се ова популација налази могла поправити.

и да је Измјене статута ЈП “Дервентски лист и Радио Дервента”, којим се дефинишу општи, те посебни услови за именовање директора у складу са важећим законским прописима. Такође, разријешен је члан Комисије за избор по јавном конкурсу за именовање у Дому здравља, те донесено рјешење о именовању новог члана, а на исти начин усвојена су и рјешења неопходна за именовања у Геронтолошком центу, што је накнадно увршћено на дневни ред.

 

Кредити ИРБ-а

за младе

Сједници Скупштине општине присуствовао је и народни посланик Игор Жунић који је на констатацију шефа Клуба одборника СДС-а Бранка Катанића да не зна да ли и даље функционише кредитна линија Инвестиционо-развојне банке РС за младе и младе брачне парове, казао да је ове године овим програмом планирано 35 милиона марака за младе брачне парове.

– У Дервенти је путем ове кредитне линије у 2019. години пласирано више од милиона марака, а неки кредити су још у обради. Уведена је и нова кредитна линија за самце и брачне парове старије од 35 година. Подсјећам и да је Влада РС као једну од мјера путем Министарства породице, омладине и спорта РС увела и субвенцију каматних стопа на ове кредите. Ове године је кроз два јавна позива за субвенцију каматне стопе издвојено око 1,2 милиона КМ, а од када се субвенције дају укупно је исплаћено око девет милиона – рекао је Жунић.

 

Порез на

непокретности

Подршку одборника добила је и Одлука о висини вриједности непокретности по зонама за идућу годину, те стопе пореза на непокретности, које остају непромијењене у односу на ову годину. Тако ће стопа за опорезивање непокретности остати 0,14 одсто, док ће стопа за непокретности у којима се обавља производна дјелатност остати 0,08 одсто.

Related posts

УСКОРО СТЕПЕНИЦАМА ОД БИВШЕ ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ ДО ТРГА

admin

ЖРТВЕ ЧАРДАКА ВЈЕЧНА ОПОМЕНА

admin

ОПЉАЧКАН ТРЖНИ ЦЕНТАР У ИЗГРАДЊИ НА РАМПИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još