ИЗДВОЈЕНОНовости

У ДЕРВЕНТИ ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ НАЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ

Представници Општинске управе Дервента, те свих релевантних установа и служби требало би сутра да размотре будуће активности у свјетлу мјера које је увела Влада РС у циљу спречавања ширења корона вируса, а све установе на подручју општине предузете су наложене мјере предострожности.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран рекао је данас Дервентском листу да се у овој здравственој установи прате упутства Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите.

– Дом здравља у Дервенти је предузео превентивне мјере у новонасталој ситуацији. Издали смо обавјештења и поступамо у складу са препорукама Свјетске здравствене организације. Припремљене су собе за изолацију, а стручни тим на челу са епидемиологом је доступан 24 часа дневно. Такође, наглашавамо да се у случају појаве симптома корона вируса пацијенти обрате породичном љекару телефонским путем – рекао је Шаран.

Све сумње на симптоме корона вируса потебно је пријавити на број телефона 053/331-023, локал 112 ради добијања потребних информација.

У Републици Српској данас су на снагу ступиле ванредне мјере које је Влада РС увела из превентивних разлога како би се спријечило ширење корона вируса, а у складу с тим до 30. марта затворене су све основне и средње школе и факултети, те су забрањена сва јавна окупљања.

БиХ је данас забранила улазак у земљу особама које долазе из наризничнијих земаља у којима је највећи број случајева заражених корона вирусом.

 

Препоруке

Препоручује се да особе које су биле у ризичним подручјима или у контакту са зараженим особама проведу у кућној изолацији, уз минимум контаката са укућанима, 14 дана од дана напуштања наведених подручја односно контакта са обољелом особом.

– Уколико се у наведеном периоду јави повишена температура, кашаљ или отежано дисање, не треба долазити у здравствену установу, већ телефоном позвати породичног љекара, станицу Хитне медицинске помоћи или Хигијенско-епидемиолошку службу како би добили медицински третман без угрожавања здравља осталих пацијената – истакли су из Дома здравља.

ЦОВИД -19 је обољење које се преноси капљичним путем као и грипа те се здравим људима као превенција препоручује:

– Избјегавање контакта са обољелима од респираторних инфекција;

– Учестало прање руку топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди;

– Избјегавање додиривања слузница ока, носа и уста;

– Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

– Учестало провјетравање просторија.

Related posts

НАЈМЛАЂИ ФОЛКЛОРАШИ ОТВОРИЛИ „БОСИЉКОВАЊЕ“

admin

Срећан Дан Републике Српске!

Derventski List

Јавна окупљања до 100 људи, кафићи могу да раде до поноћи

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još