ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОВРЋЕ ЗА ЗИМНИЦУ УГЛАВНОМ САМО МЈЕРКАЈУ

Понуда поврћа и воћа на дервентској пијаци прати сезону прављења зимнице, па су тезге од четвртка до четвртка све пуније паприком „ајварушом“, парадајзом, патлиџаном, краставцима, те приспјелим воћем, а полемика шта се „исплати“, а шта не, главна је тема између продаваца и купаца.
Док први истрајавају у објашњењима да је узгајање поврћа сваке године све скупље, други тврде да је прављење зимнице постало луксуз, али ајвар, туршију, пекмез, као и до сада, праве углавном праве они којима је то навика.
Милован и његова супруга у Модричи узгајају кромпир, лук, лубеницу, корнишоне и паприку, што за туршију, што за ајвар.
– Из нашег угла, нема те цијене која може бити еквивалент труду. А опет, купци се жале да је скупо и примјетна је мања потражња свега, не само поврћа за зимницу – објашњава Милован.
С друге стране, Ковачевићи из Дријена, иако имају своју башту, поврће за зимницу докупљују.
– Не да је поврће скупо, него је прескупо. Паприка за ајвар је 1,80, корнишони 2,50 марке и исто толико карфиол. Када се све сабере, јефтиније је купити све готово у продавници. Овако, потребно је одвојити новац за куповину поврћа, те за додатне састојке који су потребни, још одвојити вријеме и све то спремити. Добро ћу размислити шта ћу и да ли ћу нешто правити – сумирала је утиске домаћица Ива.

Цијене
Цијене поврћа за зимницу углавном се крећу на нивоу прошлогодишњих у ово вријеме, па килограм црвених паприка кошта од 1,80 до двије марке, а жутих паприка 1,50 КМ. Килограм зеленог парадајза је марку, а колико и мркве, с тим да на појединим тезгама мркве има и за 1,50. Карфиол је од 1,50 до 2,50, а брокула три КМ за килограм.

Related posts

ДОЧЕКАНА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ликовна активност значајна
за правилан развој дјетета

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još