ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Лука и Софија најчешћа имена

Лука и Софија најчешћа су имена која су у 2020. години Дервенћани бирали за новорођенчад, што показује да суграђани преферирају традиционална имена, иако и од овог правила има изузетака.

Показују то подаци Јавног фонда за дјечију заштиту РС, на основу примљених захтјева родитеља који су у 2020. години остварили право на помоћ за опрему за новорођенче.

Наиме, седморица дјечака у Дервенти рођена у 2020. години зову се Лука, а исто толико је рођено и Софија. Лани се родило по шест Никола и Лазара, док се за име Павле одлучило пет породица. Када је ријеч о дјевојчицама, по четири бебе добиле су име Лара, Лана, Теодора и Анастасија.

Сузана Николић која је прошле године родила дјевојчицу објаснила је да су она и супруг имали подугачак списак имена за бебу, али даје ипак одлука пала на Теодору.

– Послије дугог разматрања, списак смо свели на два имена, а за Теодору смо се одлучили јер се дједов брат звао Теодор, па смо тако усрећили и остале чланове породице – казала је Николићева.

Да нису само традиционална имена била избор Дервенћана који су лани добили принову, показују и примјери беба које су добила необичнија имена.

Једно од несвакидашњих имена за ово подручје је Атила, а ово име носи наш малени суграђанин. Лани су рођени и по један Габриел и Џан, те Атина, Сунчица и Захарија.

У породици Аничић радост је донијела управо Захарија, као пето дијете, а разлог за овако јединствено, име је симболика.

– Захарија је старо библијско име, а на хебрејском језику значи  „Бог се помиње“ – објаснила је мама Далиборка Аничић додајући да су и њена старија дјеца носиоци имена некога од чланова њене или супругове породице.

Јелена и Стефан Ђурић сина првенцу дали су име Павле.

– Истраживали смо имена и у први мах нам се свидјело име Павле, допало нам се то како звучи. Само име је асоцијација на патријарха Павла и његову личност и особине тако да смо лако донијели одлуку – казали су Ђурићи.

Међутим, Дервенћани су радо бирали и стара, традиционална имена као што су Драгица, Душан, Ђорђе, Здравко, Жарко, Јован, Милош, Миљан, Миливој, Милица и Љупка.

Статистика

Подаци Завода за статистику Републике Српске за 2019. годину показују да су Дервенћани пратили републички тренд када се ради о именима коју су давали својим бебама, с обзиром да су Лука и Софија била и најчешћа имена која су уписана у матичне књиге рођених у читавој Српској.

Најчешћа мушка имена у РС:

– Лука

– Лазар

– Стефан

– Никола

– Павле.

Најчешћа женска имена у РС:

– Софија

– Милица

– Марија

– Ана

– Сара.

Related posts

Светосавске свечаности у скромнијем облику

admin

САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА: УСАГЛАШЕНЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ МЈЕРЕ

admin

ТАКМИЧЕЊЕ РИБОЛОВАЦА У НЕДЈЕЉУ НА ПАТКОВАЧИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još