Друштво

Рекреативно тестирају војне стратегије

Љубитељи војних стратегија, адреналинских спортова и рекреације, њих двадесетак, окупљених у Airsoft клубу „Витезови“ у слободно вријеме на импровизованим полигонима тестирају војне операције.

Ради се о војном симулационом спорту, сличном paintballu, у којем се употребљавају реплике ватреног оружја, а учесници током акција користе заштитну опрему. Дервентски Airsoft клуб основан је лани, а чине га чланови различитих старосних група, односно малољетници, ветерани и рекреативци.

Идејни творац и оснивач клуба Жељко Дујаковић, који је припадник Оружаних снага БиХ, каже да се идеја за оснивање „Витезова“ родила усљед жеље да окупи све који, попут њега, истражују војне стратегије.

– Тренинзи знају да буду веома напорни, али мени лично је то задовољство јер сам прије свега сам одабрао посао којим ћу да се бавим и због тога сам и одлучио да покренем овај клуб – казао је Дујаковић додајући  да се и чланови клуба углавном професионално орјентисани областима које су блиске овом спорту, односно махом су то припадници Оружаних снага, радници обезбјеђења и ветерани, углавном заљубљеници у војне акције и операције.

Поента овог спорта је, објашњава Дујаковић, рад на тактици и повјерењу.

– Углавном тренирамо викендом, због радних обавеза већине чланова. Почињемо рано ујутру и најприје се сви упознајемо са сценаријом према којим се изводи војна операција. Слиједи подјела задатака, мапа и задужења. Сваки тим, потом, добије свој задатак који је потребно одрадити у одређеном временском периоду – објашњава Дујаковић и истиче да послије сваког тренинга командант одради брифинг током којег се сумирају утисци и евентуалне грешке које би требало исправити.

Иако се ради о приличном скупом спорту, с обзиром да опрема кошта око 700 марака, имају задовољавајући број чланова.

–  Војничко одијело кошта око 200, а реплика оружја од 500 КМ па навише. Ми нашим члановима дајемо простора два, три мјесеца за набавку опреме, а имамо и опцију да изнајмљујемо нашу опрему како за чланове, тако и за рекреативце који повремено дођу на тренинг – објашњава Дујаковић.

„Витезови“ на располагању имају два полигона за вјежбу на којима су сами чланови направили макете хаубица, авиона, ракета, објеката и заклона, те свега осталог што је потребно да би се придржавали сценарија.

Дујаковић каже да имају веома добру комуникацију са клубовима из окружења, а честа су и хуманитарна окупљања, али да се надају формирању савеза на нивоу Републике Српске како би се могла организовати такмичења и сусрети љубитеља овог спорта.

Чланарина

Мјесечна чланарина у „Витезовима“ износи 20 КМ, а незапослени, малољетници и ветерани мјесечно плаћају упола мање. Сви који би да постану чланови клуба треба да имају доказ о некажњавању, док малољетници морају да имају одобрење родитеља.

Related posts

Црква у Агићима прославља славу

admin

Кроз бојанку упознају Дервенту

admin

Риболовци одмјерили снаге

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još