ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Освештан темељ цркве у Пољу

Темеље цркве посвећене Светом Петру и Павлу у Пољу освештао је данас епископ зворничко – тузлански Фотије и тиме дао благослов за даљу градњу, а за кумство на лицитацији, која је претходила освештању, изборила се Даница Ђекић.

У својој бесједи,обраћајући се окупљеним вјерницима, владика је поручио да један човек за живота може да учини многа добра дела, на шта нас подсећа Свети апостол Павле.

– Човек је позван да чини добра дела, како у својој породици тако и у својој околини, својима ближњима и тиме да даје допринос свом селу, свим народу. Али, подизање светог храма које је мјесто сабирања народа божијег учиниће добро једној нацији, народу и једној вјери – казао је владика Фотије, те замолио да се свако понаособ помоли за зидаре, приложнике и ктиторе цркве Светих апостола Петра и Павла.

Такође, казао је и да се се нада да ће ускоро, уз помоћ вјерника и приложника, црква добити и зидове, те да ће самим тим убрзо отпочети и њено унутрашње уређење.

– Зидајући овај храм, ми зидамо себе, зидамо храм душе своје, свога срца и постајемо побожни људи, христолики и боголики људи. Ова црква је наше оличје – додао је Фотије подсјећајући да су се Срби вековима уназад водили вјером и чували православље како у време турског ропства тако и у време свих наредних невоља и ратова.

Још је свима, како свештеницима и духовницима, тако и вјерницима пожелио много среће у наставку изградње уз констатацију да су освештани темељи још једна побједа православља.

Црква у Пољу порушена је крајем марта, због дотрајалости,јер у објекту нису могле ни да се служе молитве због опасности од урушавања, а на истом мјесту, недуго послије рушења отпочела је изградња нове богомоље.

У овом селу храм је први пут изграђен у 19. вијеку и освештан је 1936. године. Прва оштећења претрпјела је у Другом свјетском рату, послије чега је 1956. године први пут реновирана. Друго урушавање богомоља је претрпјела у априлу 1992. године, током Одбрамбено – отаџбинског рата, али су двије године касније обновљени и црква и звоник.

Related posts

Удружење жена и ове
године било дио „Дана јесени“

Derventski List

Награђен „Кутак за рани раст
и развој“ у вртићу „Трол“

Derventski List

Средњошколци удружили снаге у „Дјечијој недјељи“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još