ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

РС и Србија обиљежавају заједнички празник

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се 15. септембра обиљежава у Републици Српској и Србији, у Дервенти се обиљежава истицањем заставе Српске на зградама јавних институција, установа, те на градским трговима, а Одсјек за борачко – инвалидску заштиту је поводом празника обезбједио заставе и за домове сурађана.

Из Министарства управе и локалне самоуправе становници су позвани да 15. септембра на своје домове истакну српске тробојке. У Бањалуци је уочи празника одржана свечана академија којој су присуствовали и највиши званичници Српске, док се централна манифестација поводом празника одржава данас у Београду.

Поводом заједничког празника парламенти у Републици Српској и Србији, на дан празника, треба да усвоје Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма. Њиме се предвиђа ширење употребе ћириличног писма, као и стимулативне мјере за приватни сектор, односно олакшице за оне који се одлуче да у свом раду и пословању користе ово писмо.

У Народној скупштини Српске поводом празника уприличена је изложба најљепших ћириличних рукописа.

У календар заједничких празника, Српска и Србија су протекле године уписале 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта.

Related posts

ПОЧЕЛО ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКУ ПОВЕЉУ

admin

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ДО НОВЦА ИЗ ЕУ

admin

ОТКАЗАН „ДЕРВЕНТА НЕКТАР ФУТСАЛ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još