ИЗДВОЈЕНОНовости

Почело документовање страдања у Кострешу и на Чардаку

Страдање Срба у дервентском насељу Чардак и селу Костреш у априлу 1992. године наћи ће се у Атласу масовних стратиша српског народа током Одбрамбено – отаџбинског рата, који као обимну студију израђује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС.

Тим поводом представници центра посјетили су данас Дервенту, гдје су се састали са градоначелником Милорадом Симићем и представницима удружења проистеклих из рата, те су обишли два дервентска стратишта, фотографисали локације и објекте који су у вези са страдањем Срба у поменутим насељима.

У центру су истакли да је веома важно да се у вријеме прекрајања историје омогући институционалан приступ истраживању злочина над Србима.

– Скоро три деценије прошло је од завршетка рата и нажалост већина злочина над српским народом није до данас у потпуности истражена. Посебну тежину истраживање злочина над Србима има у времену у којем се на најбезобзирнији начин врши ревизија историје на начин да жртве постају злочинци, а злочинци жртве, да хиљаде невино убијених жртава постају стотине и десетине, те је због тога јако битно да буде пружен прави институционални одговор – навели су у центру.

Related posts

Дервенћани у одличној атмосфери
на тргу дочекали Нову годину

Derventski List

ПЧЕЛЕ БЕЗ ХРАНЕ, САЋА ПОЛУПРАЗНА

admin

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još