Култура

Садржајан живот славног
пјесника заслужио роман

Романсирана биографија великог српског пјесника и дипломате Јована Дучића потекла из пера Славише Павловића, под називом „Химерина крв: Роман о Дучићу“ представљена је вечерас дервентској публици.

Роман, како је истакао сам аутор, декорисан је фикцијом.

– Роман о Дучићу, као и сваки роман, настао је на биографији у којој има фикције за коју сам се трудио да буде само декор. На пример, ми не знамо шта су Јован Дучић и Слободан Јовановић разговарали иза затворених врата, али исход тог разговора, на основу више препричавања, нам је познат и на тај начин сам правио сцену дијалога између њих двојице. С друге стране, трудио сам се да хронолошки испратим Дучићев живот и да сам у роман унео све што сам желео, та књига би била дупло опширнија – рекао је Павловић истакавши да је најтежи дио писања романа заправо „избацивање“ дијелова.

– Мени је заправо и најтежи део писања књиге био шта ћу да избацим, односно шта да не ставим у књигу из тако богатог живота. Мотив да напишем ту књигу је суштински моја љубав према стваралаштву Јована Дучића који је и данас један од мојих књижевних узора, а с друге стране један занимљив живот који није преточен у роман и телевизијску серију, што бих волео да остварим у свом животу. Такође, ту је и тај комерцијални део, да ће неко да чита то што је мени пријало и што ме надахнуло да радим – објаснио је Павловић.

Аутор је истакао да тренутно ради и на више нових пројеката.

– Тренутно радим две документарно игране серије и завршавам збирку прича која ће изаћи следеће године и то су два мања пројекта од оног на којем радим већ годинама, а то је роман о Светом Николају Велимировићу, а за којег ми је жеља да буде мој најбољи роман и достојан дела једног владике – рекао је Павловић.

Related posts

ПОХВАЛА ЗА ЕВИТИНУ ПЈЕСМУ

admin

Књижевност одржава здравим крвоток језика

admin

ЕВИТА ВЕЧЕРАС ПРЕДСТАВЉА НОВУ КЊИГУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još