Друштво

Креативност саткана од дјелића душе

Богато животно искуство саткано од лијепих тренутака, али и недаћа, пренијела је Мара Вукмировић Зерш на своју умјетност којом одишу њени цртежи, странице књига, али и њен дом.

Ова Дервенћанка своје таленте почела је да клеше још прије десетак година, а данас њен дом одише умјетничким изражајима у мотивима цвијећа, звијезда, животиња. али и других облика.

Како је казала Вукмировић Зершова жеља да црта, а касније и да осликава шоље различитим техникама и на тај начин изрази своје мисли и осјећања, добила је прави смисао тек током њеног живота у Њемачкој.

– Осликавањем шоља се бавим десетак година и то је почело најприје као знатижеља, још док сам живјела у Њемачкој. Хтјела сам да упослим руке и мисли то у моја четири зида и то је нешто што ме је с временом све више чинило срећном, иако сам највише стварала у периодима када сам се осјећала најтужнијом – испричала је ова Дервенћанка која је различитим мотивима до сад украсила више од 800 шоља.

– Мотиве највише црпим из маште, фантазије, али и стварног живота и то су често звијезде, различити цвјетови, а често се могу срести и мотиви руку, али без дланова и вулкана, као ерупције осјећања – објаснила је она додавши да је у почетку, прије него што је добила идеју да мотиве преслика на шоље, често знала да баци своје цртеже.

– Наравно, понекад ми се нису свиђали цртежи, па би их поцијепала и бацила, али сада их све чувам. Понека слика настане за дан, два, а неке завршне обрисе за два, три часа – објаснила је Вукмировић Зершова.

Она је казала да је своје радове највећим дијелом уручивала као поклоне, а неријетко су завршавали и у другим градовима.

– Моје радове сам слала у Београд и околину, као и у друге градове гдје живе чланови моје породице и пријатељи, јер ти радови представљају најреалнију слику мене – казала је ова Дервенћанка која је прије украшавања предмета друговала са ријечима, тако да је са њеним ауторским потписом издато десетак књига, које су инспирисане реалним дешавањима из њеног и живота чланова њене породице.

– Моја прва књига под називом „Из пакла у мали рај“ свјетло дана угледала је 2007. године и у њој је описан мој живот и потешкоће на које сам наилазила. Друга књига „Звијезда мојих путева“ је настала на темељима прве, а по савјету пријатељице наставила сам да пишем о животу, емоцијама и мојој истини – рекла је Вукмировић Зершова из чијег су пера потекле и књиге „Овако смо некад живјели“, „Рука моја путује са вама да се рукује“, „Мој роман“, „Лажибој и Софија“ и „Два талентована ђавола“.

Ова Дервенћанка не планира да посустане у свом креативном изражају, па је одлучила да се у наредном периоду посвети и изради сувенира, а радује се и тренуцима у којим ће поново са малишанима из вртића „Трол“ подијелити тајне израде рукотворина.

Дом

Радови ове Дервенћанке красе зидове и полице њеног дома, а посебну пажњу привлаче мозаици којим је украсила сто.

Related posts

Омладинска банка ослонац
за нове идеје младих

Derventski List

Суша опустошила поља под кукурузом

admin

ПРОФЕСОР ИЗ ДЕРВЕНТЕ БОРАВИО У ЈЕРУСАЛИМУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još