Kолумнa

LANDAU – KLEFNER СИНДРОМ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Landau – Klefner синдром или дечја стечена афазија са епилепсијом ретка је болест са исходом који је веома тешко предвидети.

Неке студије извештавају да се у највећем броју случајева догађа комплетни опоравак језичких функција, док друге студије дају податке да се језички проблеми продужавају и до одраслог доба. Овај синдром је веома специфичан у клиничкој слици, те је веома важна прецизна дијагностика, а неријетко се дешава да она буде погрешна због непотпуне анамнезе родитеља, касног почетка терапије и сл.

Карактеристике болести су тешкоће у разумевању говора, те у говорном изражавању и абнормалности у електроенцефалографском запису. Избијање шиљака у ЕЕГ-у предоминантно је лоцирано темпорално лево, а присутне су и психичке сметње.

Поремећај се јавља најчешће између треће и девете године живота, а дијагноза се поставља тимски и укључује логопеда, психолога, неуролога, психијатра и ОРЛ специјалисту.

Веома је важно бити истрајан у терапији, те испоштовати препоруке  стручног тима, а основни принципи рада са оболелим је стварање чврсте емоционалне везе с дететом и подстицање слушања и говора уз поступност у садржајима и уз пуно афективности. Такође, веома је важан свакодневни рад са дететом, и то максимално индивидуално, а потом укључивање у рад групе и додавање садржаја у којима ће бити успешан. Значајно је и стално праћење здравственог стања пацијента, редовне консултације са лекарима.

Преглед и савjетовање  можете да обавите у логопедској ординацији Логомедика у просторијама педијатрије у Дому здравља Дервента, користећи упутницу педијатра или породичног љекара.

Related posts

АУТИЗАМ

admin

АТАКСИЈА

admin

ПОЗДРАВНО ПИСМО МАТУРАНТИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još