Kолумнa

LANDAU – KLEFNER СИНДРОМ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Landau – Klefner синдром или дечја стечена афазија са епилепсијом ретка је болест са исходом који је веома тешко предвидети.

Неке студије извештавају да се у највећем броју случајева догађа комплетни опоравак језичких функција, док друге студије дају податке да се језички проблеми продужавају и до одраслог доба. Овај синдром је веома специфичан у клиничкој слици, те је веома важна прецизна дијагностика, а неријетко се дешава да она буде погрешна због непотпуне анамнезе родитеља, касног почетка терапије и сл.

Карактеристике болести су тешкоће у разумевању говора, те у говорном изражавању и абнормалности у електроенцефалографском запису. Избијање шиљака у ЕЕГ-у предоминантно је лоцирано темпорално лево, а присутне су и психичке сметње.

Поремећај се јавља најчешће између треће и девете године живота, а дијагноза се поставља тимски и укључује логопеда, психолога, неуролога, психијатра и ОРЛ специјалисту.

Веома је важно бити истрајан у терапији, те испоштовати препоруке  стручног тима, а основни принципи рада са оболелим је стварање чврсте емоционалне везе с дететом и подстицање слушања и говора уз поступност у садржајима и уз пуно афективности. Такође, веома је важан свакодневни рад са дететом, и то максимално индивидуално, а потом укључивање у рад групе и додавање садржаја у којима ће бити успешан. Значајно је и стално праћење здравственог стања пацијента, редовне консултације са лекарима.

Преглед и савjетовање  можете да обавите у логопедској ординацији Логомедика у просторијама педијатрије у Дому здравља Дервента, користећи упутницу педијатра или породичног љекара.

Related posts

КОМУНИКАЦИЈСКИ ПОРЕМЕЋАЈИ

admin

АТАКСИЈА

admin

ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još