Култура

Marilovićeva sa mladim pjesnicima
„Brankovog kola“ slavila poeziju

Derventska književnica Aleksandra Marilović bila je povodom 21. marta, Svjetskog dana poezije, među dvadesetak pjesnika, dobitnika nagrade „Stražilovo“, koji su se u Sremskim Karlovcima okupili na manifestaciji „Prolećni Brankovi dani 2023“.
Mladi pjesnici kulturne institucije „Brankovo kolo“ u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, bili su dio obilježavanja 50. godišnjice prestižne nagrade „Stražilovo“.
– U okviru manifestacije kojoj sam prisustvovala, bila sam na dva događaja, okruglom stolu koji je održan povodom stvaralaštva urednika iste izdavačke kuće Nenada Grujičića, te prijemu za pjesnike na kojem smo čitali poeziju. Događajima su prisustvovali eminentni naučnici, pjesnici i kritičari koji su pisali o njegovom širokom stvaralačkom opusu. U tome sam učestvovala, pisala sam za zbornik radova stvaralaštva Nenada Grujičića koji će biti štampan do septembarskog 52. „Brankovog kola“ i promovisan u Sremskim Karlovcima, a o temi u stilu poeme „Pokrivanje kuće Nenada Grujičića, odbrana samosvjesti krajiškog čovjeka“ – objasnila je Marilovićeva istakavši zadovoljstvo prisustvom na ovakvom događaju.
– Svakako da mi je bila čast i zadovoljstvo učestvovati na ovakvom događaju u našoj velelepnoj i najstarijoj gimnaziji. Imam odličnu saradnju sa „Brankovim kolom“ još od 2010. godine. Ono što urednik Nenad Grujičić radi za savremenu kulturu ravno je udaranju štapom o kamen da potekne voda, a u njegovom slučaju to se desilo, jer poezija svake godine iznova okuplja nove pjesnike, objavljuje nove knjige i ne zapušta prekodrinski aspekt, tačnije ravnopravni su i prekodrinski pisci i pisci iz Srbije – objasnila je Marilovićeva.
Pod okriljem „Brankovog kola“, svojevrsne zadužbine srpskog književnog velikana Branka Radičevića, Aleksandra Marilović je objavila dvije knjige poezije, dvopjev „Zdravica utopljenika“ 2011. godine, a godinu kasnije „Miraz u zvijezdama“ koja je krunisana nagradom „Stražilovo“.

Related posts

„Нешто као срећа“ оголила
данашње друштво

Derventski List

„Седам Снежана и патуљак“
oкупани хумором и овацијама

Derventski List

Дјело “Говорим другим језиком” чувар српског језика

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još