Новости

Pravda 31 godinu slijepa za
zločine nad logorašima

Bolna je činjenica da ni poslije 31 godinu od ubistva osam srpskih logoraša na Tomasovom brdu izvršioce ovog zločina nije stigla ruka pravde.
Poručeno je to danas tokom pomena Nenadu Panzaloviću, Željku i Radetu Bokuru, Vujadinu Ljubojeviću, Savi Pavloviću, Draganu Grbiću, Miri Jovičiću i Miloradu Gunjeviću koji su 19. juna 1992. godine odvedeni na Tomasovo brdo da kopaju rovove za hrvatske snage, gdje su njihovi životi i okončani. Sedam logoraša je tada teško ranjeno.
U sjećanje na njih na Tomasovom brdu podignut je spomenik pred kojim su se danas poklonili članovi njihovih porodica, šef Odsjeka za boračko – invalidsku zaštitu Staniša Mikerević, potpredsjednik Skupštine grada Darko Bećarević i delegacije Udruženja ratnih zarobljenika i političkih partija SNSD i SDS.
Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević podsjetio je da ni poslije 31 godinu pred sud nisu izvedeni odgovorni za ovaj zločin.
– Živimo u nadi da će pravda stići počinioce zločina – kazao je Knežević podsjetivši da je nedavno potvrđena optužnica protiv pripadnika HVO-a Željka Pudića zbog zločina nad zarobljenim Srbima u Domu JNA-a.
Bivši logoraš Pero Novaković odlično se sjeća torture kroz koju su Srbi prošli.
– Za nas koji smo bili zarobljeni bilo je strašno kada smo čuli da su oni koji odvedeni na Tomasovo brdo poginuli – rekao je Novaković.
Poslije Tomasovog brda, parastos je služen i ispred nekadašnjeg logora za Srbe, Doma JNA, a današnjeg Centra za kulturu. U tom objektu ubijeni su Blagoje Đuraš i Čedo Ćudić, a ispred spomen – ploče porodice stradalih, gradonačelnik Milorad Simić, potpredsjednik Skupštine grada Darko Bećarević, delegacija Udruženja ratnih zarobljenika, te predstavnici SNSD-a i SDS-a, položili su vijence.

Related posts

Неколико насеља
сутра без струје

Derventski List

О ОПШТИНСКИМ ПРИЗНАЊИМА 14. АВГУСТА

admin

Дервенти трећи пут узастопно позитиван ревизорски извјештај

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još