Друштво

Sam oborio stogodišnju
lipu od oko 20 metara

Lipu visoku oko 20 metara i staru oko 100 godina, koja je ugrožavala kuću i elektro vodove Ljubo Tošić iz Drijena uspio je sam da obori i to tehnikom za koju tvrdi da je inovativna.
Ovaj živopisni sedamdesetčetvorogodišnjak imao je želju da u Derventskom listu, kako je rekao, ostane zapisano da je sam obavio posao koji niko drugi nije htio, a ni smio, da uradi.
– Lipa je u mom dvorištu od kad znam za sebe. Tu sam se još kao dijete igrao i sklanjao u njen hlad, ali je uvijek i pravila problem zbog blizine kući. Imao sam strah da ne padne na kuću ili strujne žice, pa sam odlučio da je oborim – priča Tošić dodajući da je čak i u elektrodistribuciji „delegirao“ ovaj problem, ali da nije bilo pozitivnog odgovora.
– Dugo sam tragao za nekim ko će da lipu obori, ali niko se nije usuđivao. Preostalo je da to sam uradim. Osmislio sam inovativnu skelu i precizno izračunao kako i na koju stranu da stablno rušim – kaže Tošić ističući da je problem bilo to što je lipa imala dva debla i ogromnu krošnju.
– Uz pomoć inovacije koju sam osmislio uspješno sam uradio posao, lipa je srušena i nema povrijeđenih i štete – radosno opisuje Tošić napominjući da bi svoj inovativni način obaranja stabala rado pokazao i drugima.
– Ako zatreba i drugima pomoć, tu sam. To je posebna inovacija, uz pomoć šarafa, sajli i lanaca, drvo mora pada gdje zamislim. Mnogi derventski obrtnici su dolazili i čudili se svemu tome, ali niko od njih nije se usuđivao da se prihvati posla – kaže Tošić kojem je u njegovom podvigu pomagala supruga Gospa, pokazavši se kao odličan „šegrt“.
– Drago mi je da sam ovaj posao uspješno obavio – šeretski se osmjehujući poručio je Tošić.

Inovacije
Tošić tvrdi da konstrukcija koju je izgradio za potrebe rušenja lipe nije jedina inovacija čiji je on autor.
– Još dosta inovacija imam, iako se mnogi čude, sve što izumim radi, funkcioniše – priča Tošić dodavši da je osmisio i novu tehniku čišćenja dimnjaka, ali i čamac koji ne može potonuti.

Related posts

ПРАВА ЖЕНА У СЈЕНЦИ КОМЕРЦИЈАЛИЗМА

admin

Припремни програм у „Тролу“ почиње
1. марта родитељским састанком

Derventski List

Методе јавног говора
олакшавају вођење часа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još