ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У Дому здравља доступан
савремени мамограф

Пацијентима дервентског Дома здравља, у циљу пружања квалитетније и ефикасније здравствене заштите, доступан је нови дигитални мамограф вриједан 350.000 марака, а пуштању у рад овог савременог апарата присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима.

За набавку апарата град је из буџета издвојио 150.000 КМ, док је остатак новца обезбиједио Дом здравља, а директорица ове здравствене установе др Биљана Ненадић истакла је да је набавка мамографа још један искорак у правцу пружања савремених здравствених услуга у Дервенти.

– Раније смо имали један старији мамограф, који више није био сигуран за пружање те врсте услуга, тако да наше суграђанке три године нису имале могућност мамографског прегледа у Дервенти. У том периоду располагали смо ултразвучном дијагностиком, а на мамографију упућиване су у болницу у Добоју и Универзитетски клинички центар у Бањалуци. Дошло је вријеме да идемо у корак са новијим трендовима, једноставнијим процедурама и бољим приступом здравственој заштити жена и уопште пацијената. Подршку за набавку мамографа, као и за раније осавремењавање радиолошке службу имали смо од Градске управе – казала је др Ненадић.

Она је подсјетила да ова служба располаже са  савременим дигиталним рендген и новим ултразвучним апаратом.

Да Градска управа има слуха за потребе Дома здравља у циљу квалитетније здравствене заштите суграђана потврдила је и подршка за набавку мамографа, истакао је  градоначеник Милорад Симић.

– Није први пут и надам се да неће бити ни посљедњи, да на овај начин побољшавамо услове живота Дервенћана. Прије двије године смо са 60.000 КМ помогли набавку санитетског возила, затим новог дигиталног рендген апарата за који смо издвојили половину од укупне вриједности 100.000 КМ, те смо наставили да подржавамо набавку и нових апарата у циљу побољшања здравствене заштите суграђанима. Захваљујем се одборницима Скупштине града који су једногласно подржали приједлог да из буџета издвојимо 150.000 КМ за мамограф – рекао је Симић.

Руководилац радиолошке службе др Биљана Живковић казала је да се нада да ће стављање у функцију савременог мамографа, са мањим дозама зрачења и квалитетнијим снимцима, мотивисати суграђанке да се јављају на превентивне прегледе.

– Барем пет пацијенткиња је на седмичном нивоу ишло у Добој или Бањалуку на мамографски преглед. Много је жена обољелих од карцинома дојке, а генерално гледано, жене слабо воде рачуна о првом препорученом мамографском прегледу и то највише јер немају навику, али имају и страх од зрачења – казала је др Живковић додавши да велики број пацијенткиња долази на ултразвучни преглед који није довољан за превенцију.

– Жене се обично јаве када већ примијете квржицу на дојци или имају болове, али желим да напоменем да опасне промјене у дојкама ријетко када боле, зато се и предлажу превентивни прегледи гдје промјене можете наћи у почетним стадијумима – додала је др Живковић казавши да се нада да ће у наредном периоду апарат бити надограђен и могућношћу томосинтезе за младе пацијенткиње.

На новом мамографу радиће три инжењера медицинске радиологије који су додатно обучени, а једна од њих је и струковни медицински радиолог Горана Ћелић.

– Овај апарат је доста лакши и бољи за руковање и рад у односу на претходни апарат који смо имали. Посао ћемо обављати доста брже, а и снимак ће бити бољи и квалитетнији за очитавање, а такође мање су дозе зрачења што је доста значајно за пацијенте – рекла је Ћелићева.

Представљању новог мамографа присуствовали су и градоначелникови сарадници и посланик у Народној скупштини РС Денис Пијетловић.

Осим улагања у савремену опрему, Дом здравља Дервента је почетком 2022. године проширио возни парк савременим санитетским возилом захваљујући донацији Владе РС, а континуирана подршка Градске управе овој здравственој установи огледа се и у подршци радницима којима је за залагање у вријеме пандемије корона вируса исплаћено по 500 КМ.

Related posts

Сјетву скројило варљиво прољеће

admin

„МБ МОТОРС“ ДОНИРАО 1.000 МАСКИ

admin

Полицијска станица отворила врата за најмлађе госте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još