Новости

Srećan 8. mart,
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena, 8. mart, u svijetu se obilježava kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena.
Prvi put dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat. Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Na prvoj Međunarodnoj ženskoj konferenciji 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, ustanovljen je Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, kao članice Njemačke socijalističke partije. Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.
Ujedinjene nacije su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Related posts

Из осињског водовода потекла питка вода

admin

Грађани да користе
службени улаз у Полицијску станицу

Derventski List

Вијек и по службовања у љубави и милосрђу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još