ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Svoje znanje i nade stavila
na raspolaganje Srpskoj

Stefani Marjanović, Dervenćanka koja je zvanje mastera primijenjene matematike stekla sa prosjekom deset, svoje znanje i nade u profesionalnom smislu stavlja na raspolaganje Republici Srpskoj, u kojoj želi da živi, radi i doprinosi.
Naime, ova mlada matematičarka u svijetu primijenjene matematike dostigla je najviše ocjene, krunišući na taj način ljubav prema ovoj nauci. Njeno školovanje pratili su sami uspjesi, od učenika generacije u osnovnoj školi i gimnaziji u Derventi, a potom diplome na studijama Primijenjene matematike u Novom Sadu koju je stekla sa prosjekom 9,81. Vrhunac svog besprjekornog školovanja dostigla je titulom mastera primijenjene matematike sa maksimalnim prosjekom.
Iako je još tokom osnovnih studija dobijala poslovne ponude, tek sa sticanjem zvanja mastera odlučila je da je spremna da svoje znanje stavi na raspolaganje.
– Još tokom osnovnih studija dobijala sam poslovne ponude, uglavnom u oblastima osiguranja i finansija, ali sam željela da u potpunosti ostanem na putu usavršavanja. Svakako, na studije nisam otišla sa idejom da ću da ostanem u gradu gdje studiram. Vodila sam se osjećajem pripadnosti Republici Srpskoj i tu se vidim i u budućnosti, jer vjerujem da ima dosta prilika da se napreduje – kazala je Marjanovićeva istakavši da se i za pet godina vidi u svijetu matematike i to u Republici Srpskoj.
Tokom osnovnih studija ova mlada matemaričarka bila je korisnik stipendije grada Derventa, dok je tokom master studija imala stipendiju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ovom ministarstvu se poslije sticanja zvanja mastera i obratila.
– Ministarstvu koje me stipendiralo, a prema kojem imam kako pravnu, tako i moralnu obavezu, ponudila sam svoj angažman i trenutno čekam odgovor. Moje zvanje nudi širok spektar mogućnosti za zaposlenje i ja sam zaista otvorena za sve opcije, mada me najviše privlači oblast aktuarstva i osiguranja iz koje sam pripremala i master rad – kazala je Marjanovićeva.
Ova Dervenćanka u svijetu primijenjene matematike obrela se po završetku Gimnazije u Derventi 2016. godine. Privrženost brojkama, kako je priznala, javila se još u osnovnoj školi.
– Već od osnovne škole bilo je jasno da mi matematički zadaci „idu od ruke“, i tada se stvorila privrženost, a tek kasnije, u srednjoj školi, uz mali nagovor odlučila sam da to postane moj životni poziv. Kada je bilo riječi o izboru fakulteta, bila sam dosta neodlučna, ali se nisam pokajala – rekla je Marjanovićeva koja ističe da njen cilj tokom studija nikada nije bio visoki prosjek, ali da je on dolazio sponatano, kao rezultatučenja, zalaganja i posvećenosti.
– Nikad nisam ciljala na visok prosjek, za svaki ispit sam se pripremala kako sam mislila da je najbolje. Fakultet nije jednostavan. Moraš predano i kontinuirano svakog dana da se posvećuješ i zadacima i teoriji koja je dosta obimna – rekla Marjanovićeva.
Ova perspektivna mlada Dervenćanka kao jedini nedostatak tokom studija istakla je manjak prakse.
– Obično kada ljudima pomenem da sam završila matematiku, pomisle da sam profesor, ali ja sam se opredijelila za primijenjenu matematiku i to se odnosi na ekonomiju, industriju, finansije, reviziju, računovodstvo, a dosta smo uključivali i programiranje. Jedino što bih istakla kao nedostatak je manjak praktičnog rada tokom studija – kazala je Marjanovićeva.
A. D.
_
CVEBA: Ministarstvu koje me stipendiralo ponudila sam svoj angažman i trenutno čekam odgovor, kaže Marjanovićeva

Pogled na svijet
Stefani Marjanović ističe da joj je osim znanja, matematika ponudila i drugačije viđenje svijeta.
– Matematika me tokom studija naučila da razmišljam na drugačiji način, da pristupam problemu fokusirano na rješenje kroz korake, što se i danas trudim da primjenjujem – kazala je ova Dervenćanka.

Related posts

Објављене листе примљених ученика у
Средњошколски центар „Михајло Пупин“

Derventski List

ЗАЛИХЕ КРВИ ДОПУЊЕНЕ СА 100 ДОЗА

admin

Градски парламент засједа 11. фебруара

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još