Новости

Upotreba oružja odraz
slabosti, a ne snage

Nesreća ne bira mjesto i vrijeme i upotreba vatrenog oružja može imati za posljedicu smrt, povrede i psihičke traume. Oružje ne trebamo gledati kao snagu, nego kao slabost i odraz straha i nemoći.
Kazao je komandir Policijske stanice Derventa Milomir Balatunović povodom nove kampanje kojom se nastoji skrenuti pažnja na opasnosti nelegalne upotrebe oružja.
U toku je preventivna kampanja MUP-a RS pod nazivom „Oružje ne štiti, oružje ubija“. O kakvoj kampanji se radi?
– Kampanju od 22. maja do 9. juna provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru projekta „PILLAR“ uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja. Ovu kampanju Policijska stanica Derventa realizuje i na području Dervente.
Šta je zadatak i cilj kampanje?
– Konretno, cilj ove kampanje jeste očuvanje bezbjednosti u obrazovnim ustanovama sa zadatkom upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola o mogućim posljedicama nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, kao i odredbama pojedinih zakona kojim se reguliše ova oblasta. Ciljna grupa kampanje nisu samo učenici, nego i njihovi roditelji, kao i svi građani.
Šta možete da kažete o vezi ove kampanje i prethodnih dešavanja u Srbiji?
– Svjedoci smo nedavnih nemilih događaja u Srbiji i teških i tužnih vijesti koje su obišle region i koje će javnosti ostati u dugom sjećanu. Kada se radi o vezi ove kampanje i događaja u Srbiji, jasno je da ona ima veliki značaj, a naročito u obrazovnom sistemu. Upravo zbog toga, možemo istaći i činjenicu da policija nije jedini subjekat bezbjednosti i da je za očuvanje i unapređenje cjelokupnog stanja bezbjednosti potrebno djelovanje svih subjekata, pa tako i obrazovnih ustanova. Ova kampanja nije samo izraz dešavanja u Srbiji, nego je nastavak onoga što MUP RS provodi od ranije, s obzirom da je ova kampanja kod nas bila realizovana i u prethodnom periodu. U prethodnoj godini Policijska stanica Derventa kampanju pod ovim nazivom realizovala je u maju kroz preventivne aktivnosti, a naročito kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama.
Važno je da se sjetimo i nemilog događaja iz maja 2021. godine kada je u Derventi poginuo desetogodišnji dječak. Taj događaj bio je alaram za sve subjekte bezbjednosti.
Koja je Vaša poruka učenicima i svim građanima u okviru ove kamapnje?
– I dalje je prisutan problem ilegalnog posjedovanja oružja, kao i da se skoro svakodnevno na javnim površinama pronalaze odbačena minsko – eksplozivna sredstva, čime ona postaju dostupna građanima, naročito djeci. Želim da naglasimo da nesreća ne bira mjesto i vrijeme i da upotreba vatrenog oružja može imati za posljedicu smrt, povrede i psihičke traume. Oružje ne trebamo gledati kao snagu, nego kao slabost i odraz straha i nemoći.
Kako ocjenjujete bezbjednosnu situaciju u Derventi?
– Bezbjednosna situacija u našem gradu je na zadovoljavajućem nivou. U prethodnom periodu nismo imali evidentirane događaje koji bi u većoj mjeri izazvali ugroženost i uznemirenost naših građana. Policijska stanica Derventa će nastojati da očuva takvo stanje, kako samostalno, tako i sa svim drugim subjektima bezbjednosti.
Iako je policija najvažniji, ona nije jedini subjekt koji svojim djelovanjem doprinosi očuvanju i poboljšanju stanja bezbjednosti. Široka je lepeza tih subjekata, a građani su samo jedan njen dio koji mogu doprinijeti poštovanjem bezbjednosne kulture i saradnjom sa policijom i drugim subjektima. Zadatak svih nas je da uočimo i analiziramo društveno štetne i neprihvatljivs pojave koje mogu ugroziti bezbjednost, a zatim da ih pravovremeno spriječimo i otklonimo.
_
CVEBA: U prethodnom periodu u Derventi nismo imali događaje koji bi u većoj mjeri izazvali ugroženost i uznemirenost građana
_

Ant:
Aktivnosti
Koje aktivnosti će Policijska stanica provoditi u narednom periodu?
– U vrijeme trajanja kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ pripadnici Policijske stanice će, pored ostalih aktivnosti, u svim školama održati predavanja o ovoj temi. Takođe, svjedoci smo pojačanog prisustva policijskih službenika u blizini obrazovnih ustanova tokom čitave školske godine. Time se preventivno djeluje na mogućnost nastanka nebezbjednosnih pojava, a po potrebi preduzimaju se i represivne mjere. Ovu priliku iskoristio bih i da apelujem na maturante, njihove nastavnike i predavače, kao i roditelje da u narednom periodu maturske zabave proslave na dostojan način bez neprimjenih ponašanja. Policijska stanica Derventa započela je niz aktivnosti povodom predstojećih maturskih zabava, a što zahtjeva kordinisanu saradnju policije, rukovodstva škola i roditelja.

Related posts

Укрина у кориту, службе
прате стање на терену (ФОТО)

Derventski List

ОСОБЕ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ДА СЕ ПРИДРЖАВАЈУ МЈЕРА

admin

Тутњевић усељава
у стамбени контејнер

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još