ИЗДВОЈЕНОНовости

БИВШИ ЛОГОРАШИ ПРОСЛАВИЛИ КРСНУ СЛАВУ

Удружење ратних заробљеника општине Дервента на Светог великомученика ђакона Авакума, прославило је крсну славу, а након полагања вијенаца у Спомен – комплексу Чардак, на мјесту гдје је пронађена масовна гробница, цвијеће је положено и на централном споменику погинулим борцима Војске Републике Српске.

Освећење и ломљење славског колача, којем су присуствовали бивши логораши, начелник општине Милорад Симић са сарадницима и други гости, уприличено је у Центру за културу.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервента Драго Кнежевић казао је да чланови овог удружења прослављају крсну славу са радошћу, али и са великом тугом, јер их је из године у годину све мање.

  • Када је у питању рад Тужилаштва, како Републике Српске, тако и БиХ, можемо изразити само незадовољство и разочарење. Наиме, многи починиоци великих злочина у Дервенти још нису процесуирани. Овдје су мучки побијене читаве породице, које су биле затечене код својих кућа. Велико је незадовољство зато што не постоје чак ни осумњичени, а камоли кажњени. Посљедња пресуда била је Азри Башић и веома је поражавајућа – истакао је Кнежевић.

Загорка Кузмановић је 1992. године на Чардаку живјела са мужем и троје дјеце и 25. априла била је међу првим заробљеницима са још шеснаестак мјештана овог насеља.

  • Прво смо одведени у Зеленике, па у школу у Пољу, гдје су нас разврстали по полу и старости, те смо након тога пребачени у Дом ЈНА. Ту сам упознала Азру крвавих руку. Тешко ми је и да се присјећам и да говоримо о томе. Заробљен је био и мој муж, који је нажалост у 55. години преминуо од посљедица звјерског мучења – рекла је Кузмановићева.

Пензионисани свештеник Драган Каиновић, који је у Прњавору из заробљеништва дочекао Драгу Кнежевића и др Жељка Стајчића, присјетио се тешког стања у којем су њих двојица били.

  • Народ каже да ране зарастају и то је тачно, али ожиљци остају довијека. Окупљајући се на овакав начин, ми се трудимо да од заборава отргнемо све оне патње, муке и боли које су снашле заробљенике. Не смијемо заборавити, да нам се не би поновило – истакао је Каиновић.

Related posts

Почињу радови на осињском водоводу

admin

ТЕСТИРАНА ЈЕДНА ОСОБА, 326 ПОД НАДЗОРОМ

admin

ЈУБИЛАРНИ 25. КОНЦЕРТ СКУД „ДЕРВЕНТА“ НА ПОКЛОН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još