Култура

„Билећке анегдотице“ омаж војничким данима

Нова књига дервентског пјесника и књижевника Савка Пећића „Билећке анегдотице“ објављена је у издању Српског књижевног клуба „Вихор“, а омаж је служењу војног рока у Билећи, као питомац 36. Класе Пјешадијске школе резервних официра, те стажирању у Прокупљу и Лесковцу.

Пећић у књизи описује и посјету школи у Билећи послије 46 година од ослужења војног рока, те о веома дирљивом сусрету са другаром из војске послије 50 година.

Међу корице „Билећих анегдотица“ Пећић је уврстио и бројне фотографије из тог времена.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић у предговору истиче да су записи у овој књизи драгоцјен траг и освјежење сјећања онима који су заборавили на вријеме када се са посебном пажњом прилазило организацији испраћаја у војску, полагања заклетве, првог доласка кући,  прекоманде, одслужења војног рока.

– Веома инспиративно, осјећајно и књижевним даром, Пећић описује свој испраћај у војску, начин одласка у Билећу, прво бријање, стројеве обуке, прве страже. У Прокупљу, гдје је отишао у прекоманду, Пећић упознаје Бегана Захировића из Сребреника, који ће у самој завршници књиге на веома једноставан начин показати шта значи стечено пријатељство у војсци, које након много година изнова васкрсава и доживљава пуни сјај – написао је Симић.

Related posts

Млади треба да се боре да буду видљиви

admin

Живљење виртуелних
живота погубно по човечанство

Derventski List

Представљање изложбе „Дервента,
од среза до града“ вечерас

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još