Друштво

Боравак у ризници знања отворио нове видике

Жељу да посјетим Петницу имала сам још од основне школе, када сам први пут чула за ту истраживачку станицу, а ове године сам имала прилику да два пута будем дио семинара у овом центру и додатно проширим видике знања.

Казала је то ученица другог разреда гимназије Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Уна Теофиловић, која је таленат за математику већ доказала успјесима на бројним домаћим и међународним такмичењима. Ова Дервенћанка је боравила у различитим камповима за талентоване ученике, а освојила је и медаљу на Геометријској олимпијади у Ирану.

Теофиловићева се на приједлог директора школе одважила и пријавила на семинар из математике у Петници и била примљена.

– Имала сам велику жељу да учествујем у научном истраживању и када сам добила позивно писмо из Петнице, мој сан се остварио – казала је Теофиловићева додавши да је први семинар био средином јула, а други почетком октобра а оба су трајала по пет дана.

Како је објаснила на семинару су обрађивали области са којима се не сусреће у редовној настави, а суштина је истраживачки рад.

– Добили смо нама непознате теме из различитих математичких области, а задатак је био да прикупимо што више информација о њима, обрадимо тему и  да самостално напишемо радове, те да презентујемо пројекат – казала је ова талентована Дервенћанка.

Она је потврдила да је током боравка у Петници научила много нових ствари, додатно се заинтересовала за примјену математике у програмирању, те да је на корак ближе одлуци чиме жели да се бави у будућности.

– Заиста сам поносна што сам имала прилику да боравим у једној таквој ризници знања. Сваког дана смо имали распоред који се састојао од два предавања која су нам држали цијењени професори и студенти са математичких факултета и једне забавне активности као што су математички квизови или гледање филмова. Остатак времена смо проводили дружећи се и радећи на својим научним радовима. Имали смо довољно времена да се упоредо са обавезама дружимо и склапамо нова пријатељства – објаснила је Теофиловићева додавши да је посебан осјећај бити окружен људима који су свестрани и дијеле иста интересовања док су предавачи такође били пуни ентузијазма, спремни да помогну, усмјере и дају своје мишљење.

Боравак у српској истраживачкој станици Теофиловићевој је циљ и за идућу годину.

– С обзиром да бих вољела да радим на неким новим пројектима, планирам да се пријавим и идуће године и то за наредни ниво, МАТ2, који је захтјевнији и далеко занимљивији – казала је Теофиловићева.

За одлазак ове гимназијалке на први семинар математике у Петници средства је обезбиједио кабинет градоначелника Дервенте.

Истраживачка станица Петница

Истраживачка станица Петница, која се налази у Србији, самостална је и независна институција која се бави развојем научне културе и образовања. Активности Петнице су највећим дијелом усмјерене на младе, ученике и студенте, али и на обуку наставника за примјену нових техника, метода и садржаја у области науке и технологије. Програми Истраживачке станице Петница обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

Related posts

Заштитите имовину током годишњих одмора

Derventski List

ПОВРЕМЕНА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ ДО ПЕТКА

admin

ПРИКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ПАНЗАЛОВИЋА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još