Друштво

Будуће возаче већ
26 година припрема за друм

Савладавање вожње аутомобила, мотоцикла или теретног возила важна је прекретница у животу сваког човјека, али када га кроз ово својеврсно путовање води искусни инструктор са двије и по деценије стажа онда је квалитетно знање загарантовано.

Драго Ђукић један је од инструктора са најдужим стажом у Дервенти, а кроз његову ауто – школу „Семафор“ до сада је прошло више од 2.500 кандидата. Иако је стекао услове за пензију, његово искуство и знање, драгоцјени су новим возачима. Ђукић се радо присјећа те 1996. године када је стекао лиценцу инструктора и отворио ауто – школу. Претходно је радио као електричар, а окушао се и у области трговине.

– Желио сам да радим за себе, то јесте да започнем сопствени посао и тада сам стекао звање саобраћајног техничара. Истог дана три ауто – школе, укључујући и „Семафор“, отвориле су своја врата за будуће возаче, а ја сам једини опстао до данас. До сада смо обучили око 2.500 кандидата, тако да сваке године за волан наших аутомобила сједе око 100 нових возача – рекао је Ђукић присјетивши се бројних кандидата.

– Наравно, ове двије и по деценије обиљежиле су лијепе успомене, бројни кандидати, средњошколци, млади али и старији суграђани који су се на тај корак одлучили из потребе, па и они који су возили и раније, са којима је мало лакше радити кад знају основе. Било је ту и мноштво оних који су уз мене први пут сјели за волан – рекао је Ђукић казавши да сваки посао има своје добре и лоше стране, па тако и посао инструктора.

– Генерално, за нас ауто – школе изазовно је првенствено то што немамо задвољавајуће услове за мјесто полагања у Дервенти. У окружењу, а и шире, имамо најлошије почетно мјесто које није асфалтирано и за шта смо тражили рјешење. Такође, полагање се своди на градску вожњу, а многе саобраћајнице су необиљежене, недостају саобраћајни знакови, а због недостатка семафора можемо изгубити право да организујемо полагање у Дервенти, као што се десило 2000 – тих година када смо морали ићи у Добој за теретна возила – казао је Ђукић додавши да ће и као пензионер послије пет деценија за воланом, наставити да обучава кандидате.

– Иако сам пензионисан, волим овај посао и остаћу да радим још неко вријеме, а посла, Богу хвала има, и увијек је било – рекао је овај Дервенћанин.

Кадрови и возни парк

Ауто – школа „Семафор“ тренутно броји пет запослених, од којих су два инжењера саобраћаја.

– Школа располаже и возним парком за све категорије осим за Д, дакле два мотора, за А1 и А категорије, три аутомобила од којих је један аутоматик и два камиона за Ц и ЦЕ, те двије приколице –  казао је Драго Ђукић.

Related posts

Све улице и путеви проходни

Derventski List

ДЈЕД МРАЗ ОБРАДОВАО МАЛИШАНЕ У „ВУЧКУ“

admin

„Будућност“ креативношћу
славила крај првог полугодишта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još