ИЗДВОЈЕНОНовости

БУЏЕТ „ТЕЖАК“ ВИШЕ ОД 14 МИЛИОНА КМ

Јавна расправа о нацрту буџета општине за идућу годину недавно је завршена, а приједлог овог документа у износу од 14.116.830 КМ, што је за 5,82 одсто више од буџета за текућу годину, на дневном је реду Скупштине општине која засједа у сриједу.

У општинском Одјељењу за финансије кажу да је буџет у односу  на његов нацрт претрпио одређене измјене.

– Основна разлика између нацрта и приједлога је у чињеници да су приходи, односно ставка Трансфери између различитих јединица власти, на препоруку Министарства финансија, повећани за 200.000 марака. За исти износ повећани су и расходи на ставци Дознаке на име социјалне заштите које се исплаћују из буџета Републике, општина и градова – рекао је  начелник Одјељења за финансије Миле Стринић.

Он је додао да је ова препорука испоштована због повећања просјечне плате у Републици Српској за 2018. годину, на основу које се одређују поједина социјална права која се исплаћују из буџета РС.

Током јавне расправе било је неколико приједлога, примједби и сугестија, али је већина њих није могла да буде угађена у документ.

– Најважнија карактеристика буџета за идућу годину је чињеница да се задржава стабилност јавних финансија, да је задржао развојни карактер, те да је Дервента и даље једна од најмање задужених општина у БиХ. Иако је жеља и потреба, најчешће оправданих, било много више од оног што је нама на располагању, успјели смо да изградимо приједлог који је најправеднији, уз потпуно уважавање оних који су сматрали да за њихов рад и њихове планове треба да се издвоји много више – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Највећи дио прихода буџета за идућу годину чине порески приходи, односно 9.076.800 марака, а међу њима највиши је прихода од ПДВ-а и то 7.937.000 КМ, што је за 5,5 одсто више него у 2018. години. Од пореза на непокретности планирано је да буде прикупљено 594.000, а од пореза на лична примања 390.000 КМ. Непорески приходи планирани су у износу од 3.212.300, од административних накнада и такси очекује се 200.000 КМ, као и приход од закупа и ренти.

Када је ријеч о расходима, планирано је 1,5 милион марака за капитална улагања и 320.000 КМ за капиталне грантове, те 803.000 марака за отплату дугова по раније узетим кредитима.

За подстицање пољопривреде планирано је 350.000 КМ, за функционисање спортских колектива 420.000, удружења 170.000, а за грантове јавним предузећима, дому здарвља и Геронтолошком центру планирано је 190.000 марака.

Related posts

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ УВЕЛИЧАО КРСНУ СЛАВУ МОНАХА У БИШЊИ

admin

Шарена поворка, дјечији осмијеси и граја украсили улице

admin

Тривићи примјер
породичне љубави и снаге

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još