ИЗДВОЈЕНОНовости

Тривићи примјер
породичне љубави и снаге

Осмијеси на лицима Игора и Ведрана Тривића и њиховог оца Горана, као и нада која се осјећа у сваком дамару дома породице која је ујединила људе доброг срца широм Дервенте, регије и свијета, примјер су да је породична љубав снага која побјеђује све недаће.

Чланови редакције Дервентског листа поводом највећег хришћанског празника Васкрса посјетили су Горана, Игора и Ведрана у њиховом дому у Горњим Церанима. Љубав, слога, поштовање и ведрина који тамо царују, тешко се могу описати ријечима. Иако овај Васкрс неће дочекати на окупу, јер се Бранка која се бори са карциномом лимфних чворова налази на лијечењу у Бањалуци, дјечаци ће са татом, баком и дједом украшавати васкршња јаја.

– Мама и бака су увијек сакупљале травке за украшавање јаја и ми смо им помагали. Ове године смо обећали помоћи баки. Највише нам се свиђа украшавање бојама – казао је десетогодишњи Игор који болује од неизљечиве болести – Дишенове мишићне дистрофије.

Дјечак се много боље осјећа од када прима лијек „Трансларна“. Побољшање његовог здравственог стања и наставак лијечења супруге Бранке, дају насушну снагу Горану.

– Бранка је стварно посебна, јер начин на који се она носи са цијелом ситуацијом, је невјероватан. Од када је осјетила прве симпотоме болести 2016. године, па преко потврђивања дијагнозе и лијечења које је до сада прошла, увијек је краси осмијех „од уха до уха“. Тренутно је у Универзитетском – клиничком центру у Бањалуци гдје је завршила трећу хемиотерапију – рекао је Тривић објаснивши да би послије ове фазе лијечења Бранка требало накратко да дође кући, а потом да у Београду прими матичне ћелије свог брата.

– Све наде полажемо у то, јер је друга опција потрага за донатором матичних ћелија који није крвни сродник, а то је потрага за иглом у пласту сијена – објаснио је Тривић казавши да им највећу снагу даје сазнање да се Игорово стање побољшава.

– Игор користи већ седму кутију лијека „Трансларна“ и напредак је видљив. Он се сада много лакше креће. Раније није могао да се пење уз степенице, морао је да прави паузу послије три, четири степеника. Прије неколико дана ишли смо у Бањалуку на контролу, а Игор је од паркинга до објекта болнице дошао сам, а при томе смо направили само једну паузу. То је огроман напредак за овако кратко вријеме – казао је Тривић казавши и да је Игор сада много дружељубивији и опуштенији и у школи.

– Учитељица нам каже да је видљива промјена. Игор је дружељубивији и вољан да трчи и игра се, јер се некако био почео повлачити у себе. Нико га није одбацивао од дјеце, није се осјећао угроженим, али се он једноставно био повукао – рекао је Тривић.

Вијест коју су сви с нестрпљењем очекивали јесте да је Фонд здравственог осигурања РС донио одлуку да Игоров лијек буде увршћен на листу за интервентни увоз. Колико је значај ове вијести говори чињеница да седмична доза лијека „Трансларна“ кошта око 14.000, односно око 700.000 КМ годишње. Игор је прва особа у БиХ која прима овај лијек.

Огромна подршка и ослонац су Горанови родитељи. Дјед брине да дјечаци не закасне у школу, а бака да Игор на вријеме прими лијек. Од када се Игорово стање побољшало и њима је лакнуло. Ипак, свјесни су да без помоћи институција сами не могу, с обзиром да Игор лијек мора да прима читав живот.

– Лакше нам је када видимо да се Игор више креће. Отишао је чак у собу на спрату да донесе играчке за васкршњу декорацију. Већ послије двије кутије лијека видјело се да је покретљивији и што је најбитније не пада, како је раније био случај. Расположенији је, веселији, причљивији и активнији – кажу бака и ддјед упућујући неизмјерну захвалност свима који су им помогли.

– Не можемо ријечима описати ту захвалност. Једноставно, хвала свима – говоре у глас.

Захвалност свима који су стали уз његову породицу у тешким тренуцима упутио је и Горан.

– Акцију прикупљања помоћи покренула је Српска православна црква, Коло српских сестара „Царица Милица“ и Црквена општина Дервента. Желим да се захвалим Српској православној цркви, владици Фотију, Колу српских сестара, министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Милораду Симићу, свештенику Љубиши Новићу и свим људима доброг срца који су на било који начин помогли Игору и Бранки и нашој породици олакшали борбу и били уз нас у тешким тренуцима – рекао је Тривић.

Помоћ

Акција за прикупљање помоћи за Игора и Бранку наставља се и даље. За уплате донација породици Тривић активан је жиро – рачун Кола српских сестара, а за више информација доступни су бројеви телефона 065/882-265, 066/747-886, 065/819-254 и 066/747-886.

Уплате из БиХ: 5553000037493472.

Уплате из иностранства: IBAN: AT76 3699 0000 0914 5988

BIC: RBRTAT22, BLZ: 36990

Related posts

СВОЈЕ „ФИЋЕ“ ПАЗЕ КАО „ОЧИ У ГЛАВИ“

admin

У ДОМ СУПРУГЕ ПОГИНУЛОГ БОРЦА СТИГЛА ВОДА

admin

Уговорен наставак изградње
Улице Марка Краљевића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još