Друштво

Гимназија стабилан
темељ знања

Гимназија је занимање које даје најкомплетније знање и отвара врата свих високих школа и факултета, те пружа најсигурнији темеље за стицање академског звања, а и ове године будући свршени основци имаће прилику да упишу два смјера гимназије, општи и рачунарско – информатички.

У новој школској 2024/2025. години у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ планиран је упис шест одјељења у којима ће бити мјеста за 136 ученика, од чега ће у два одјељења гимназије бити уписано по 20 ученика. Осим гимназије, по 12 мјеста планирано је и у комбинованом одјељењу трећег степена електричар – електроинсталатер/ аутотехничар, док у истој струци има мјеста и за 24 ученика у занимању техничар информационих технологија, те техничар мехатронике. У одјељењу новог занимања, медицински техничар, предвиђен је упис 24 ученика.

Дервентска гимназија, која датира од 1912. године, до сада је испратила читав низ генерација чији су ђаци постали амбасадори града у мноштву области. Како су истакли из ове школе, одличан показатељ да је гимназија општег смјера добар избор за упорне и вриједне ученике су постигнућа и успјеси ђака који су прошли или су још у клупама опште гимназије.

– Сваке године наши ученици учествују на регионалним и републичким такмичењима, готово из свих предмета за која су такмичења организована и освајају медаље, а сваке године учествујемо и сами организујемо бројне манифестације. Већина свршених гимназијалаца упише факултет у првом року, а квалитетно образовање и одговорност коју стекну током четири године, ученике припреми за упис на жељене факултете, како у Републици Српској и Србији, тако и у иностранству. Бивши гимназијалци сада су доктори медицине, фармацеути, стоматолози, ветеринари, електроинжењери, машински инжењери, IT стручњаци, правници, адвокати, економисти, банкари, архитекте, учитељи, професори, филмски режисери и новинари – казала је директорица ове школе Гордана Асентић додавши да се ученицима који се опредијеле за гимназију пружа могућност и додатне наставе, те бројне ваннаставне активности.

Они ученици који послије завршетка гимназије не наставе школовање, такође су оспособљени за рад.

– Иако ученици често бирају општи смјер гимназије у дилеми за даље студије што им оставља простор за надградњу или једноставно занимање по завршетку средње школе, наши ђаци стичу знања и за рад у институцијама, банкама и администрацијама – казала је Асентићева.

Да гимназија општег смјера пружа бројне могућности истакао је и професор ове школе Јеленко Савић.

– Ученици који су имали одличан и врлодобар успјех уписују жељене факултете у првим роковима и то као студенти финансирани из буџета, а радне навике које стичу током четири године олакшавају им полагање пријемног испита – казао је Савић.

При избору средње школе прије три године, први избор Анастасије Столић била је управо гимназија.

– Знала сам да ће ми ова школа пружити најбољу основу за наставак школовања на било којем факултету. Поред тога што пружа опште образовање из различитих области, у гимназији се посебно ради на истицању аналитичких способности и критичког размишљања – казала је Столићева.

Дервентски лист у наредним бројевима представиће и остала занимања која ће СШЦ „Михајло Пупин“ понудити будућим средњошколцима у школској 2024/2025. години.

Related posts

Стара црква свечано ће
прославити Спасовдан

Derventski List

Економисти стална
потреба тржишта рада

Derventski List

Трг обасјан празничним
бојама и расположењем

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još