Друштво

Економисти стална
потреба тржишта рада

Стална потреба тржишта рада за стручњацима из области економије, права и трговине, те интересовање ученика за ову струку усмјерили су уписну политику Стручне и техничке школе у правцу опредјељења да једно одјељење од 24 ученика у новој школској години чине економски техничари.

Осим квалитетног знања које омогућава запослење по завршетку средњошколског образовања, ова струка свакако је добра подлога и за усавршавање и наставак школовања. С обзиром да ученици током четири године осим економије упијају знања и из сродних струка, права и трговине, ово занимање међу будућим средњошколцима једно од најтраженијих.

– Економија, право и трговина су међусобно повезане струке. Док се економија бави проучавањем производње, расподјеле и потрошње добара и услуга у друштву, право је фокусирано на начине функционисања правних система, доношења закона и њихове примјене, те провођење правних одлука, уговора, управљања ризицима, привредном праву и слично. Трговинска струка се фокусира на разумијевање читавог спектра вјештина из области функционисања тржишта. Наши ученици током четири године упијају квалитетно знање из свих ових области – казали су из Стручне и техничке школе додавши да по завршетку средње школе, ученици имају широк распон могућности.

– Ученици економске школе могу се запослити у разним секторима као што су банкарство, финансије, рачуноводство, маркетинг, а могућност запослења имају и у органима државне управе и локалне самоуправе, матичном уреду, земљишно тржишном уреду, осигуравајућем друштву, суду и свима јавним и приватним предузећима. Није занемарива ни чињеница да запослени у економским секторима обично имају солидне личне дохотке – објаснили су из ове школе.

Такође, важно је напоменути да захваљујући изучавању предмета из економске струке, ученици стичу предузетничке вјештине и способности за покретање властитог бизниса.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да је веома важно да будући средњошколци исправно изаберу будуће занимање.

– Како би ђацима олакшали избор и приближили занимања која нуди наша школа, група професора Стручне и техничке школе у наредном периоду посјетиће дервентске основне школе – рекла је Јовићева додавши да ова школа нуди и веома широку лепезу ваннаставних активности важних за лични развој сваког ђака.

– Свакако, осим квалитетне редовне наставе, надамо се да ће ђаци увидјети да је ово школа са душом и да у нашој школи могу исказати своје таленте и развијати креативност и комуникативност кроз ваннаставне активности – казала је Јовићева.

Да њено будуће звање буде економски техничар прије три године одлучила је ученица Данијела Митровић.

– За мој избор пресудна је била могућност запослења коју ово занимање нуди, јер не постоји ни једна дјелатност, којој није потребан административни радник. Од економиста се очекује прецизност, систематичност, ажурност и одговорност како би се избјегле погрешке у раду с подацима – казала је Митровићева.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су понуђена ученицима у Стручној и техничкој школи.

Related posts

Подмладак богатији за 615 ученика

admin

„Пољопривредник“
сутра без струје

Derventski List

Подјела пакетића у „Тролу“ употпунила празнични дух

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još