Друштво

Данас Велика Госпојина

Српска православна црква и вјерници прослављају празник Успења Пресвете Богородице, у народу познат као Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици.

Велика Госпојина се у многим православним породицама прославља као породична слава, а често је и црквена, или слава целог села.

Данашњи празник прославља се као крсна слава Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти, а тим поводом у девет часова биће служена литургија, а потом ће око храма обићи свечана литија.

Зато се сви обичаји у вези са празницима посвећеним Мајци Божијој заснивају на поштовању њеног култа. За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Вјерује се да Богородица разуме душу сваке жене посебно, разуме њену мисао, бол, патњу, жељу. Због тога жене се посебно њој моле за заштиту, срећу, здравље и унутрашњи мир.

Од празника Велике Госпојине, до Мале Госпојине (Рођење Пресвете Богородице), обиљежава се период Међудневнице, када се беру љековите биљке, које се суше и чувају за припрему природних лијекова и чајева током цијеле године.

(РТРС)

Related posts

Филм „Дом културе“ вечерас пред Дервенћанима

Derventski List

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ФАБРИКЕ „УКРИНА“ ЗА СТАРТ „ДЕРВЕНТСКОГ СРЦА“

admin

Опрезно приликом интернет куповине на „Црни петак“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još