ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Даривање крви
хуманост без граница

Посљедња овогодишња акција добровољног даривања крви окупила је у Дервенти 151 хуманисту, а залихе су допуњене са 80 доза драгоцјене течности.

Трећој акцији прикупљања крви у овој години одазвали су се ученици обје дервентске средње школе, припадници Оружаних снага БиХ, као и редовни добровољни даваоци.

Борислав Радановић из Велике Сочанице на списак добровољних давалаца уписао се 96. пут.

– Први пут сам крв даровао 1982. године у војсци, онда сам направио паузу, а послије рата сам почео даривати редовно и до сада ниједном нисам одбијен. Кад неком помогнете на било који начин, осјећај је лијеп, али мислим да је ова врста помоћи посебна – рекао је Радановић, а дио ове акције први пут је Велибор Кнежевић.

– Водим се хуманим циљем, ако могу помоћи, помогнем. Иако дарујем крв први пут, нема страха, а волио бих да позовем и друге, ко може да помогне другима, да то учини – казао је Кнежевић.

Жељко Радановић сматра да сви који могу треба да допринесу спасавању људских живота, па и даривањем крви, а исти мотив води и Предрага Видаковића.

– Ово је 40. пут да дарујем крв, а први пут сам то учинио у 34. години – казао је Видаковић.

Из Градске организације Црвеног крста подсјетили су да је ово трећа овогодишња акција даривања крви, а 89. од 1993. године.

– Желим да се захвалим, прије свега, редовним даваоцима, ученицима и припадницима Оружаних снага БиХ који се увијек одазову, као и локалној управи на подршци. Дервента има традицију у давалаштву крви и годишње просјечно обогатимо залихе са око 300 доза, а и данашња акција је испунила очекивања– казао је секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић додавши да настоје да анимирају даваоце и у случају потребе.

– То готово увијек уроди плодом, с обзиром да од 70 до 100 доза крви обезбиједимо и на захтјев наших грађана – казао је Кујунџић.

Посјетивши данашњу акцију градоначелник Милорад Симић упутио је ријечи хвале за све даваоце, а посебно за младе хуманисте.

– Захваљујући драгим и добрим, друштвено одговорним младим људима, који могу и хоће дати драгоцјену течност испуњавамо очекиваних 300 доза. То засигурно много значи за све друге људе којима затреба крв и спаси им живот. Ми ову активност подржавамо из године у годину на неколико начина, издвајајући око 55.000 марака годишње, укључујући и симболичне пакете за све даваоце – казао је Симић истакавши жељу да овакве активности окупљају и више суграђана. 

Залихе

Др Божидар Славујевић из Службе за трансфузијску медицину из Добоја истакао је да су акције у Дервенти увијек успјешне захваљујући великом одзиву давалаца.  

– Са Црвеним крстом у Дервенти имамо једну од најбољих сарадњи и захваљујући оваквим акцијама ситуација са залихама крви је добра. Уобичајено је да се несташица крви дешава током љета када је мање акција, али смо посљедњих година успјели и то да пребродимо – казао је др Славујевић појаснивши ко може да дарује крв.

– Давалац крви може да буде свака здрава особа од 18 до 65 година, која не би требало да пије било какве лијекове, да нема хроничне, аутоимуне или неуролошке болести, а привремено даваоце одбијамо у случају вирозе, трудноће или трајања менструалног циклуса – додао је др Славујевић.

Related posts

Божићном акцијом суграђанима
уљепшавају празнике

Derventski List

План 150 вакцинисаних дневно

admin

ОТВОРЕН ПРОДАЈНИ ЦЕНТАР У ЦЕРАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još