Култура

„Дервента на канвасу“ забиљежила
јединствене мотиве града и Укрине

Изложба фотографија „Дервента на канвасу“, ухваћених објективом фотографа Ивана Живковића, од вечерас краси зидове галерије дервентског Центра за културу, а отворење изложбе кадрова ријеке Укрине и дервентских храмова и цркава са одушевљењем је испратио велики број Дервенћана.

Посјетиоци су имали прилику да погледају 20 фотографија сачуваних објективом дервентског фотографа у посљедњих десетак година.

– Ова изложба је наставак изложбе из 2020. године с тим да су мотиви који доминирају различити, али су опрема, техника, формат и штампање на канвасу исти. Изложено је 20 фотографија, а мотиви су Дервента у августу, односно углавном цркве и Укриа – казао је Живковић додавши да су временски услови изузетно важни за ову врсту фотографије.

– Како би се добио ефекат драматичности морају се пратити временски услови, сатница и положај сунца, а идеално је да у вријеме фотографисања буде сунчан дан али да има облака како би се ухватили у покрету. Без облака нема смисла овај вид фотографије – додао је Живковић који јеци фотограф Дервентског листа.

Отварању изложбе осим бројних суграђана, присуствовали су и представници јавног и вјерског живота Дервенте, као и градоначелник Милорад Симић који је изложбу прогласио отвореном.

– У оквиру овог мјесеца, великогоспојинских дешавања, Дана града, дервентског Вашара и других манифестација, драго ми је да је Иван Живковић приредио своју изложбу. Иван је својеврстан чувар тренутака у природи, залазака и излазака Сунца, па и феномена „водени цвијет“ и то остаје заувијек забиљежено на платнима и радовима овог умјетника – рекао је Симић.

Живковићу, који се фотографијом бави од 2000. године, ово је ово трећа самостална изложба, а до сада је своје радове представљао и на изложбама са другим ауторима, те изложбама хуманитарног карактера.

Изложба ће бити доступна у галерији Центра за културу до 31. августа сваким радним даном од седам до 15 часова .

Related posts

Почеле припреме за ново издање „Љетне арт сцене“

admin

Евити Бојковац повеља на сусретима „Гарави сокак“

admin

За библиотеку осињске школе 401 наслов

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još