ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА СТАБИЛНА И УСПЈЕШНА ОПШТИНА (ФОТО)

Од ратом порушеног града, Дервента се попут феникса издигла из пепела те напредовала крупним корацима у стабилну и успјешну општину која наставља да се развија у свим сегментима друштва.

Поручено је то током прославе Дана општине и крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице, Велике Госпојине. Празник наше општине био је прилика да се погледа уназад и сабере све што је обиљежило период између двије Госпојине, утаначе планови за предстојећи период, али и да се ода признање заслужним колективима и појединцима.

Тим поводом одржана је свечана сједница Скупштине општине, на којој су додјељена највиша општинска признања, а сједници је присуствовала и предсједница РС Жељка Цвијановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Средоје Новић, градоначелник италијанског града Пинероло Лука Салваи, те начелници општина Прњавор Дарко Томаш и Брод Илија Јовичић и други представници републичких институција и околних општина.

Свечана сједница Скупштине општине уприличена је у великој сали Центра за културу, а свечаност је започела химном „Моја Република“ у извођењу бијељинског хора „Србадија“.

Предсједница РС Жељка Цвијановић казала је да Дервента има чиме да се поноси и традицију коју ваља поштовати, те да корача крупним корацима напријед.

– Задовољство је што сам данас овдје и да подијелим задовољства због развоја и шанси које су овдје у Дервенти искоришћене. Ово је данас организована и успјешна локална заједница која је много тога уложила да би се овдје направио добар пословни амбијент. Дервента граби крупним корацима напријед и достигла је висок развојни ниво – рекла је Цвијановићева додавши да је са представницима општине сјајна, што је резултирало бројним пројектима које су заједнички реализовани.

– У протеклим годинама републичка власт је овдје уложила близу 60 милиона марака, а само у прошлој години издвојили смо милион за пројекте које су били најважнији за ову локалну заједницу – рекла је Цвијановићева истакавши да подржава иницијативу локалне заједнице да добије статус града.

Начелник општине Милорад Симић истакао је да је Дервента задржала тренд развоја, а у том правцу ће и даље наставити.

– Дервента може да се поноси оним што је постигла, а знамо да смо се издигли као феникс из пепела након протеклог рата. Данас смо засигурно, с поносом то истичем, према много параметара у врху РС. Данас ми је драго рећи да сам начелник општине, јер се много тога лијепог десило, а и то је само старт од којег крећемо даље. Резултати говоре своје, а тешко ко може да нас достигне када кажем да смо добили позитивна ревизорска мишљења, да имамо мало кредитно задужење, да много улажемо у капиталне пројекте и то у континуитету, да смо створили позитивно окружење за привреднике и привлачимо стране инвеститоре – рекао је између осталог Симић.

Значајан напредак и промјене примијетио је и градоначелник братског града Пинероло Лука Салвио, који је са делегацијом хуманитарне групе „Аркобалено“ присуствовао свечаности.

– Овдје сам први пут био прије седам година, а сада кад сам дошао затекао сам много љепши и уређенији град. Честитам на развоју лидерима који су водили град – рекао је Салвио.

Предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић честитао је свим Дервенћанима Дан општине, а са начелником општине и у присуству великог броја званица, уручио је признања овогодишњим добитницима највиших признања. Великогоспојинску повељу са златним грбом општине преузела је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић, Повељу почасног грађанина први страни инвеститор на подручју Дервенте  Рихард Ауер, а општинску Захвалницу професор српског језика у пензији Јован Бабић.

– Почаствовани смо што је ове године највише општинско признање дошло на адресу Стручне и техничке школе јер то значи да је рад и труд установе препознала шира друштвена заједница, а ми годинама радимо на унапређењу образовног процеса у смислу увођења нових технологија и школовања кадрова потребних тржишту рада. Ми ћемо и даље радити на унапређењу наставног процеса – казала је Јовићева.

Захвалност није крио ни Ауер, који је истакао да је први пут дошао у Дервенту 2004. године на наговор пријатеља Бојка Гатарића, али да се није покајао.

– Ово је велика част за мене и наше предузеће „Дигитал електроник“, а одавно се испоставило да је долазак у Дервенту био прави потез. Ако се будемо ширили у будућности, то ће сигурно бити овдје – рекао је Ауер.

Након дугогодишњег преданог професорског рада професор Бабић добио је Захвалницу, што је, како је рекао, велика част.

– Почашћен сам овим признањем које ми је моја Дервента додијелила и то је на неки начин круна мог вишегодишњег васпитно-образовног и педагошког рада, као и залагања за унапређење језичке и књижевне културе у нашем језику – рекао је Бабић.

Након свечане сједнице, обављен је и славски обред у присуству представника јавног, политичког, привредног, друштвеног и вјерског живота.

 

Related posts

Срећан 8. март, Међународни дан жена

admin

Градска каса за идућу годину тешка 19,4 милиона КМ

admin

Почело изливање темеља за светосавску салу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još